Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Mesto Košice navrhlo EEI 948.000 eur za majetok v parkovacom systéme

Na archívnej snímke parkovisko so závorou spoločnosti EEI na Kasárenskom námestí v Košiciach 3. januára 2018. Mesto Košice sa v zmysle všeobecne záväzného nariadenia stáva od 1. januára 2019 namiesto spoločnosti EEI výlučným prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa posudku mesta je daný hnuteľný majetok EEI v hodnote zhruba 636.660 eur a realizácia prác ohodnotená na približne 311.700 eur.

Košice 6. februára (TASR) – V spore s parkovacou firmou EEI najnovšie mesto Košice zaslalo spoločnosti ponuku na odkúpenie jej majetku, ktorý je potrebný na prevádzku parkovacieho systému. Ide o sumu zhruba 948.000 eur, čo vychádza zo znaleckého posudku, ktorý si mesto dalo vypracovať. Ponuku zaslal v stredu (5. 2.) listom primátor Košíc Jaroslav Polaček.

"Mesto Košice si je vedomé, že na prevádzkovanie parkovacieho systému potrebujeme vybavenie, ktoré je v súčasnosti majetkom vašej spoločnosti. Preto sme si v minulých mesiacoch dali vypracovať znalecký posudok na parkomaty, kamery, závorové systémy, ostatnú techniku a majetok, ktorý by po vzájomnej dohode prešiel do majetku mesta Košice. Celková suma nášho znaleckého posudku je 948.358,20 eura, čo je aj naša oficiálna ponuka na vzájomné vyrovnanie," napísal Polaček konateľovi EEI Jánovi Fellegimu.

Mesto a súkromná spoločnosť sú stále v súdnom spore. Parkovací systém prevzalo mesto 1. januára 2019 na základe prijatého všeobecne záväzného nariadenia, a to napriek nesúhlasu EEI, ktorá spravovala parkoviská podľa nájomnej zmluvy z roku 2012. Parkovné tak v súčasnosti vyberajú obe strany.

"Súčasný systém výberu parkovného v meste Košice nie je vyhovujúci, my si to uvedomujeme a riešime tento problém. Pre obyvateľov nášho mesta je mätúci a v záujme mesta je, aby sa čo najskôr vyriešil. Mesto Košice má naďalej záujem v plnom rozsahu prevziať výber parkovného do svojej správy," uviedol Polaček.

Podľa posudku mesta je daný hnuteľný majetok EEI v hodnote zhruba 636.660 eur a realizácia prác ohodnotená na približne 311.700 eur. Primátor zároveň pripomína, že prípadnú dohodu musia odsúhlasiť poslanci mestského zastupiteľstva, až následne môže dôjsť k vzájomnému vyrovnaniu. Mesto teraz čaká na reakciu a prípadný protinávrh.

"Toto je suma, za ktorou si dokážem stáť, ktorú dokážem obhájiť, lebo je to majetok, ktorý my reálne potrebujeme, ktorý budeme reálne používať. Samozrejme, je tu druhá strana a požiadal som ich, aby, ak s tým nesúhlasia, reálne povedali, ako to vidia oni," uviedol Polaček vo štvrtok novinárom. Opätovne pritom odmietol, že by mesto platilo EEI nejaké odškodné za ušlý zisk, o ktorom súkromná firma hovorí.

Primátor tiež odmietol, že by s konateľom spoločnosti rokoval tajne či nedostatočne transparentne. Mestská poslankyňa Zuzana Slivenská primátorovi vyčíta, že s obsahom rokovaní doposiaľ neoboznámil poslancov ani členov príslušnej dočasnej komisie. "Mám mandát, aby som rokoval ako štatutár so štatutárom tejto spoločnosti. Každopádne, mám v pláne informovať mestské zastupiteľstvo o týchto rokovaniach," povedal Polaček pre TASR.

Podľa Slivenskej, odkedy primátor prevzal na seba kompetencie vyjednávať s firmou, dočasná komisia pre usporiadanie vzťahov medzi mestom a EEI nemá o postupe rokovaní informácie. "Z uvedeného dôvodu na najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva 20. februára je zámer komisiu zrušiť, pretože si nemôže riadne plniť úlohy, na ktoré bola zriadená," informovala o tom poslankyňa a členka komisie.

Spoločnosť EEI v reakcii uviedla, že ponuka primátora na odkúpenie časti vybudovanej infraštruktúry ju prekvapila, keďže Polaček takýto zámer či záujem nenaznačil ani na ostatnom rokovaní v Košiciach 3. februára. Jeho list zatiaľ nedostala. "Spoločnosť EEI dôsledne plní nájomnú zmluvu medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI vrátane príslušných finančných odvodov mestu. EEI je pripravená dodržať ustanovenia zmluvy vrátane článku X a článku XI, v súlade s ktorými bude technické zhodnotenie prevedené do vlastníctva mesta Košice pri skončení sa nájmu. V prípade, že by mesto malo záujem o prevod podľa článku X a XI zmluvy aj pred skončením sa jej platnosti, sme pripravení s mestom rokovať a pokračovať tak v negociáciách, ktoré inicioval pán primátor," konštatovala spoločnosť.