Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Odborári chcú, aby sa rozprávalo o spravodlivej a etickej mzde

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom utorkovej konferencie nebolo nájsť konkrétne riešenia, ale skôr snaha otvoriť diskusiu o tom, čo je spravodlivá mzda.

24. októbra (TASR) - Pilotná konferencia, ktorej cieľom je prispieť k celospoločenskej diskusii o spravodlivej a etickej mzde, sa uskutočnila v utorok v Košiciach. V rámci kampane OZ KOVO za vyššie mzdy ju zorganizoval Odborový zväz KOVO a Inštitút aplikovanej etiky Teologickej fakulty v Košiciach.

V panelovej diskusii vystúpili odborníci na danú tému, ako aj zástupcovia zamestnancov, aby tlmočili svoje názory na rôzne aspekty mzdy ako základnej sociálnej veličiny. "Možno je to na Slovensku prvýkrát, čo sa otvára téma spravodlivej a etickej mzdy, to znamená, hlbšie diskutovať aj o iných funkciách a rozmeroch mzdy, ako je iba ekonomický. To znamená, viac sa zamerať možno na to, či mzda na Slovensku je spravodlivá, či sa tu podniká eticky a či mzda vlastne na Slovensku plní svoj sociálny rozmer," uviedla podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková.

Cieľom utorkovej konferencie nebolo podľa jej slov nájsť konkrétne riešenia. "Skôr sa snažíme cez komunikáciu práve s rôznymi stránkami spoločnosti otvoriť diskusiu, hľadať možné konsenzuálne riešenia, pretože nie je to jednoduchá otázka vôbec sa zhodnúť na tom, čo je spravodlivá mzda a ako k nej dospieť. Spravodlivosť je filozofický pojem. My ako zástupcovia zamestnancov za spravodlivé považujeme to, čo zabezpečuje ľudskú dôstojnosť," vysvetlila Benedeková.

Prieskum OZ KOVO podľa člena predsedníctva Jozefa Balicu určil, aký príjem by postačoval na slušný život slovenskej rodiny. "Vyšlo nám, že taká klasická rodina - dvaja dospelí, dve deti potrebujú na normálny život v Prešovskom kraji približne 1450 eur v čistom a v Košickom kraji 1550 eur v čistom, plus 200 eur, ak rodina má vysokoškoláka. Výška tých príjmov by mohla byť referenčnou hodnotou, aby zamestnávatelia pri poskytovaní miezd motivovali zamestnancov nastúpiť do práce," priblížil Balica.

Tomáš Meravý z organizácie M.E.S.A. 10 tvrdí, že sú odvetvia alebo firmy, ktoré sú veľmi ziskové, a v nich je veľký priestor na rast miezd. "Sú to napríklad automobilky, banky, obchodné reťazce. Potom sú určite mnohé firmy, kde na rast miezd jednoducho nie je. Naozaj to záleží od každej firmy. Zamestnanci alebo odborári v každej firme by preto určite mali zohľadňovať hospodársku situáciu v každom podniku. Nedá sa to plošne povedať. Ja si myslím, že rastúci výkon ekonomiky a klesajúca nezamestnanosť určite oprávňuje aj zamestnancov a odborárov na to, aby si pýtali vyššie mzdy," dodal Meravý.

Podobné podujatie plánujú odborári organizovať i v ďalších slovenských mestách.