Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Práce na električkových tratiach v Košiciach sú podľa harmonogramu

Archívna snímka z prác na trati. Foto: FOTO TASR – František Iván

Na ucelenej časti stavby Obratisko Botanická stavbári už čakajú na preložku plynu a môžu začať s dobudovaním celej koľajovej dráhy.

Košice 23. mája (TASR) - Na stavbe modernizácie električkových tratí (MET) v Košiciach pokračujú práce naďalej podľa harmonogramu. Primátora mesta Richarda Rašiho o tom na pondelkovom (22.5.) kontrolnom dni ubezpečil generálny riaditeľ zhotoviteľskej firmy Eurovia SK Gabriel Šinály.

Na ucelenej časti stavby Obratisko Botanická stavbári už čakajú len na preložku plynu a môžu začať s dobudovaním celej koľajovej dráhy. "Na ulici Boženy Němcovej pokračujú práce v koľajisku, všetky dotknuté ulice sú sprístupnené pre dopravu, bola spustená aj cestná svetelná signalizácia na križovatke ulice B. Němcovej s Watsonovou. Na Komenského ulici máme od Úradu KSK po Letnú urobené všetky preložky, pracujeme na koľajisku," uviedol Šinály. 

Ako ďalej informoval magistrát mesta, v piatok 19. mája bola obojsmerne sprejazdnená Letná ulica v križovatke B. Němcovej – Zimná – Letná, ako aj úsek od ulice Československej armády po Jarnú. Nesprejazdnený ostal iba krátky úsek od Jarnej po Letnú ulicu. Priestor je tam totiž taký úzky, že by stavbári počas premávky vozidiel nemohli pracovať na osadzovaní betónových obrubníkov, bezpečnostných zábradlí či budovaní bezbariérových priechodov pre chodcov. "Chceli by sme otvoriť tento úsek pre motorové vozidlá už koncom tohto, prípadne začiatkom budúceho týždňa. Tak by bol obojsmerne prejazdný celý úsek, od križovatky, až po ulicu Československej armády," konštatoval riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela Štefan Bálint.

Systém všetkých prác je na celej stavbe MET nastavený tak, aby sa jednotlivé úseky cestných komunikácií zatvárali až vtedy, keď sú iné modernizované úseky otvorené a prejazdné pre individuálnu, aj verejnú dopravu. Celú ulicu Boženy Němcovej by chcela firma sprístupniť pre motoristov najneskôr do konca júna. Podľa harmonogramu postupujú práce aj na križovatke VSS, kde stavbári robia sedem dní v týždni. 

"Za prvú a zároveň najdôležitejšiu vec považujem to, že všetky úseky stavby sú modernizované v stanovených časových termínoch," konštatoval primátor Richard Raši. "Druhý fakt je, že uzávera nových úsekov z hľadiska dopravy je podmienená otvorením niektorých z doteraz uzavretých úsekov. Dobrou správou je, že budú otvorené pre dopravu v oboch smeroch ulice Boženy Němcovej a Zimná, čím zabezpečíme odľahčenie prehustenej dopravy, ktorá bola spôsobená obmedzením premávky na Komenského ulici." S doterajšou prácou zhotoviteľa vyjadril Raši spokojnosť.