Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Košické MsZ vyjadrilo nespokojnosť s tendrom na nákup električiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celková predpokladaná hodnota zákazky na dodanie 30 kusov električiek bola 79 miliónov eur bez DPH.

Košice 10. septembra (TASR) - Košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom piatkovom (9. 9.) rokovaní vyjadrilo nespokojnosť s priebehom a najmä výsledkom verejného obstarávania (VO) na druhú etapu obnovy vozidlového parku električiek. Vedenie mesta avizovalo, že objedná nezávislú organizáciu na posúdenie tendra, v dôsledku ktorého Košiciam prepadli milióny eur z eurofondov.

Predseda Dozornej rady Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) a mestský poslanec Jozef Filipko uviedol, že tento týždeň sa stretli s viacerými členmi výberovej komisie na dodávateľa električiek. "Dozorná rada konštatovala, že stretnutie bolo prospešné. Okrem nejakého mierneho malého pochybenia s lehotou nadobudnutia právoplatnosti sme nezaznamenali žiadne iné výrazné pochybenia v tomto procese," povedal.

Podľa predsedu Predstavenstva DPMK a riaditeľa magistrátu Marcela Čopa sa rozbehol nový proces na VO. Pripomenul, že priemerná dodacia doba prvého kusu je okolo 20 mesiacov, pričom ďalšie je možné dodať až po homologizácii. "Je nevyhnutné okamžite rozbehnúť proces a byť pripravený tak, aby sme sa vedeli uchádzať o zdroje z nového programovacieho obdobia alebo plánu obnovy. Avízo o tom, že budú k dispozícii finančné prostriedky práve na ekologickú formu dopravy, máme potvrdené. Ale musíme mať ukončený proces VO," uviedol.

Celková predpokladaná hodnota zákazky na dodanie 30 kusov električiek bola 79 miliónov eur bez DPH. Na prvých desať kusov bolo mestu z eurofondov pridelených 25 miliónov, pričom mesto malo doplatiť zhruba 1,3 milióna eur. Dodanie ďalších električiek bolo rozdelené na celé obdobie platnosti rámcovej zmluvy. DPMK koncom marca vypovedal zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Uchádzači vo VO totiž deklarovali, že električky by v zmysle zmluvy nestihli dodať.

VO na nákup električiek od mája vyšetruje NAKA.