Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Košický kraj pomôže štátu so štúdiou k diaľnici po hranicu s Ukrajinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zastupiteľstvo upravilo uznesenie týkajúce sa zabezpečenia štúdie realizovateľnosti výstavby diaľnice po hranicu s Ukrajinou, na čo kraj v minuloročnom rozpočte vyčlenil pol milióna eur.

Košice 27. februára (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) pomôže Ministerstvu dopravy (MD) SR a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) pri multimodálnej štúdii k výstavbe diaľničného prepojenia D1 od Bidoviec po hranicu s Ukrajinou. Podporné podklady pre štúdiu predloží štátu krajská nezisková organizácia Dopravná infraštruktúra Košického samosprávneho kraja. V pondelok zámer schválilo krajské zastupiteľstvo, informoval hovorca KSK Michal Hudák.

"Dodávateľ by mal predložiť štátu komplexnú štúdiu s návrhom posúdenia jednotlivých dopravných variantov a cost benefit analýzou do konca tohto roka. Päť analyzovaných úsekov je momentálne v štádiu posudzovania vplyvu na životné prostredie," uviedol.

Zastupiteľstvo upravilo uznesenie týkajúce sa zabezpečenia štúdie realizovateľnosti výstavby diaľnice po hranicu s Ukrajinou, na čo kraj v minuloročnom rozpočte vyčlenil pol milióna eur. NDS totiž vlani v júli podpísala zmluvu na vypracovanie podobnej štúdie za 700.000 eur a KSK napokon obstarávanie svojej štúdie pozastavil. Podľa materiálu pre poslancov došlo k dohode na základe rokovaní medzi vedením kraja, štátnym tajomníkom ministerstva dopravy a generálnym riaditeľom NDS. Z úrovne KSK tak "budú pripravené podporné podklady, ktoré budú slúžiť ministerstvu dopravy a Národnej diaľničnej spoločnosti s cieľom prioritizácie výstavby diaľničného prepojenia D1, cestného ťahu I/19 Bidovce – Vyšné Nemecké až po hranicu SR/UA".