Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

KOSTOLNÉ KRAČANY: Priemyselný park v obci funguje bez štátnych dotácií

Do priemyselného parku nastúpia aj ďalšie podniky, ktoré disponujú už právoplatným stavebným povolením.

Kostolné Kračany 14. apríla (TASR) - Pred desiatkami rokov obec Kostolné Kračany v dunajskostredskom okrese, ako aj jej okolie na Žitnom Ostrove, sa vyznačovali poľnohospodárskou činnosťou. Medzičasom sa z farmárov stali robotníci v priemyselných podnikoch. Miestny priemyselný park sa realizuje bez štátnych stimulov a dotácií. Takto charakterizoval situáciu starosta obce László Gódány.

"Podarilo sa nám získať viacerých investorov a pokračujeme aj v ďalších rokovaniach. Svoju činnosť vykonáva u nás niekoľko firiem. Medzi najväčšie patrí závod spoločnosti Wertheim, ktorá ponúka špeciálne riešenia pre bankový sektor a zamestnáva 180 až 200 ľudí. Ďalej je to nábytkárska firma Master Wood, ktorá má 55 pracovníkov. Pracuje tu aj logistická spoločnosť. Čoskoro začne výrobu aj výťahárska firma Schindler," konštatoval Gódány s tým, že prácu si tam nájde ďalších 280 až 300 ľudí. Dodal, že kolaudáciu plánujú na koniec júna a termín bude dodržaný. "Na výstavbe sa zúčastňujú slovenské firmy, väčšinou z nášho okresu. Všetko ide podľa plánu. Pracuje sa sedem dní v týždni," zdôraznil.

Podľa jeho ďalších slov do priemyselného parku nastúpia aj ďalšie podniky, ktoré disponujú už právoplatným stavebným povolením. "Ide napríklad o firmu Warner, ktorá prejavila záujem vyrábať u nás akumulátory a mala určité problémy. Po protestoch blízkeho mesta Dunajská Streda spoločnosť získala už druhýkrát právoplatné stavebné povolenie Ministerstva životného prostredia SR," priblížil starosta. Zároveň vyjadril obavy, či investor medzičasom nestratil záujem o výstavbu, čím by región prišiel o 300 pracovných miest. Dodal, že definitívne rozhodnutie padne v máji.

Ako uviedol, obec robí všetko pre to, aby nezamestnanosť v regióne klesla. "V druhej polovici minulého roka v okrese stratilo zamestnanie viac ako 1500 ľudí. Pokladáme za nevyhnutné zabezpečiť prácu pre týchto ľudí, vo väčšine prípadov mladých, ktorí po likvidácií poľnohospodárstva stratili zamestnanie," priblížil. Pripomenul, že preškolenie pracovníkov prebieha sústavne.