Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

KOVO zmapuje záujem o generálny štrajk, vyhlásiť ho chce na konci júna

Na snímke vľavo predseda OZ KOVO Emil Machyna, člen predsedníctva Žilinský kraj Jaroslav Kordek, člen predsedníctva Košický kraj Ján Šlauka počas tlačového brífingu Odborového zväzu KOVO v Žiline dňa 20. mája 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Generálny štrajk je podľa neho zatiaľ ochotných podporiť 50 percent ľudí.

Žilina 20. mája (TASR) – Záujem o zapojenie sa do generálneho štrajku zmapuje Odborový zväz (OZ) KOVO počas nálepkového dňa (6. 6. a 7. 6.). Rozdá 180.000 nálepiek s textom "Podporujem generálny štrajk OZ KOVO". V prípade záujmu aspoň dvoch tretín zamestnancov vyhlási jednohodinový generálny štrajk na konci júna. Na brífingu to v piatok v Žiline oznámil predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Doplnil, že záujem o generálny štrajk chcú vyhodnotiť do 10. júna. "Ak nepomôže jednohodinový generálny štrajk, tak chceme jednodňový. Zamestnanci vnímajú, že vláda nám zobrala minimálnu mzdu, príplatky za nočné, soboty a nedele, rozširovanie kolektívnych zmlúv, zrušenie dôchodkového stropu a ďalšie veci, ktoré zhoršujú sociálnu situáciu. Keby ostali, tak dnes má pracujúci človek o 120 eur viac na výplate," povedal Machyna.



Generálny štrajk je podľa neho zatiaľ ochotných podporiť 50 percent ľudí. "Potrebujeme minimálne dve tretiny, ale ideálne by bolo, keby sa zapojilo 80 až 90 percent ľudí. Takisto je podpisová akcia, aby sme vedeli, koľko ľudí sa zapojí. Dva roky sme sa nestretávali, lebo bolo ochorenie COVID-19, a to nám obrovsky zablokovalo komunikáciu. Nedá sa pripraviť akcia cez sociálne siete. Musíme sa s ľuďmi stretnúť, 'zdieľať' sociálne hodnoty a cítiť alebo necítiť podporu. Ak povedia, že nie, budeme to rešpektovať. Ale nekončíme. Budeme presviedčať, vysvetľovať," dodal predseda Rady OZ KOVO.

Zdôraznil, že odborári sú vždy ochotní rokovať. "Ale chceme výsledky. Ak budú výsledky a pripravia to v skrátenom legislatívnom konaní, zastavíme aktivity, podáme si ruky a ideme ďalej," podotkol Machyna s tým, že OZ KOVO zastupuje okolo 170.000 zamestnancov vo viac ako 450 podnikoch na Slovensku.