Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

KOZ: Odmeňovanie zamestnancov verejného sektora by malo byť prioritou

Na snímke prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár (vľavo) a viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová na stretnutí so zamestnancami vo verejnej sfére v Bratislave 23. novembra 2017. Foto: TASR - Martin Baumann

Kollár pripomenul, že začiatkom tohto týždňa sa podarilo pri kolektívnom vyjadrení dohodnúť, aby do konca marca 2018 vláda predložila návrh reformy tabuľkových platov.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Zamestnanci verejného sektora vyzývajú vládu, aby sa systém ich odmeňovania stal jej prioritou. Výzvu odovzdal prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár a viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová do podateľne Úradu vlády SR. KOZ SR zároveň v Istropolise v Bratislave na popoludnie zorganizovala míting zamestnancov verejnej sféry.

"V súčasnosti sme odovzdali v podateľni Úradu vlády výzvu - vyhlásenie účastníkov niekoľkých mítingov, ktoré usporiadala KOZ SR, s cieľom zlepšiť postavenie zamestnancov vo verejnej správe. Všetci vieme, že nám päť rokov stagnujú tabuľky, ktoré dnes už nie sú v dobrom stave, pretože (od prvej) až po ôsmu triedu zamestnanci zarábajú minimálnu mzdu. Keďže chceme tento trend napraviť, tak sme zorganizovali mítingy a vyhlásenie ich účastníkov sme teraz odovzdali na Úrade vlády," povedal Kollár. Zamestnanci verejnej správy podľa neho žiadajú, aby systém odmeňovania bol založený na štyroch pilieroch, a to na dôstojnosti, dôležitosti, spravodlivosti a zodpovednosti.

Kollár pripomenul, že začiatkom tohto týždňa sa podarilo pri kolektívnom vyjadrení dohodnúť, aby do konca marca 2018 vláda predložila návrh reformy tabuľkových platov. "Je to prvýkrát, keď sa nám podarilo takéto ustanovenie dostať do kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, kde do 30. marca chceme mať pripravený návrh, akým spôsobom sa chce Úrad vlády a vláda vyrovnať s týmto fenoménom, ktorý je tu prítomný už niekoľko rokov," doplnil.



Šéf KOZ SR zároveň konštatoval, že odborári už pred tromi rokmi navrhovali reformu tabuľkových platov. "Bohužiaľ, dodnes sa nám to nepodarilo napraviť. Uvidíme, ako vláda zareaguje a ako to pripraví," dodal. Pre odborárov je podľa Kollára podstatné to, aby prvá trieda v tabuľkovej stupnici začínala minimálnou mzdou. Pod úrovňou minimálnej mzdy je podľa Uhlerovej asi 140.000 pracovníkov.

Zamestnanci verejného sektora sú podľa KOZ SR na Slovensku rozčarovaní, pretože zo súčasného hospodárskeho rastu neprofitujú. Pozitívne výsledky nadnárodných spoločností a zvyšovanie ich produktivity nemá na zamestnancov verejnej a štátnej správy dosah.

"Je tu jasné stanovisko vlády SR, že problém tabuliek chceme riešiť od 1. januára 2019. Rovnako si uvedomujeme, že končí dohoda na zvyšovaní platov o 4,8 % v roku 2018. Budúci rok nás čaká veľmi vážna diskusia so štátnou a verejnou správou, pokiaľ ide o zvyšovanie platov. Tu máme podlžnosti voči ľuďom, plne si to uvedomujem. K tejto téme sa absolútne nestaviame chrbtom, ale naopak sa k nej staviame čelom," reagoval na výzvu odborárov premiér Robert Fico (Smer-SD).