Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Konfederácia odborových zväzov odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine

Žena drží svoje dieťa v autobuse počas evakuácie vo štvrtok 24. februára 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Pre pracujúcich ľudí na Ukrajine, v Rusku a inde vrátane EÚ existuje podľa konfederácie nebezpečenstvo vážneho dosahu – na život a na spravodlivosť.

Bratislava 24. februára (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine a jej obyvateľom vyjadruje solidaritu. Odborári dúfajú v mierové urovnanie konfliktu. Rusko, Ukrajinu a predstaviteľov európskych a medzinárodných inštitúcií vyzývajú, aby urobili kroky, ktoré vrátia do regiónu pokoj čo najskôr.

Štvrtkové ráno na Ukrajine je podľa KOZ ďalším smutným mementom ľudstva. "Naša generácia takto blízko k vojne nikdy nebola. Sledujeme v priamom prenose osudy nevinných ľudí, ktorí sú naši najbližší susedia," vyzdvihli odborári s tým že si uvedomujú, že nezávislosť Ukrajiny, bezpečnosť celej Európy a budúcnosť celého sveta závisia od spoločnej reakcie a solidarity.

Pre pracujúcich ľudí na Ukrajine, v Rusku a inde vrátane EÚ existuje podľa konfederácie nebezpečenstvo vážneho dosahu – na život a na spravodlivosť.

"Za týchto okolností vyzývame všetkých zainteresovaných na ochranu ľudí, na ochranu mieru a dialógu, mieru a spravodlivosti, mieru a demokracie," vyhlásila KOZ.

Odborári odsudzujú akékoľvek násilné činy, predovšetkým s použitím ozbrojenej sily, a dúfajú v mierové urovnanie konfliktu. "Odmietame agresiu a vyzývame všetkých zástupcov Ruska, Ukrajiny, ako aj predstaviteľov európskych a medzinárodných inštitúcií, aby urobili kroky, ktoré vrátia do regiónu čo najskôr pokoj," dodali.

Odborári sú presvedčení, že táto vojna v konečnom dôsledku poškodzuje obyvateľov na oboch stranách a ohrozuje suverenitu všetkých národov. Európa musí byť podľa nich jednotná a musí reagovať na túto jednostrannú agresiu. Vyzdvihujú, že v Európe a vo svete musí rozhodnúť demokracia, nie tanky.

"Odbory v celej Európe si pamätajú, že vojnová mašinéria je napájaná krvou robotníkov, vyzývame preto na stiahnutie ruských jednotiek a podporujeme občiansku spoločnosť na Ukrajine aj v Rusku," uzavrela KOZ.