Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Odborári pokračujú v septembrových protestoch

Na snímke účastníci protestu Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR s heslom #rešpektpracujúcim pred Úradom vlády SR v Bratislave 14. októbra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Protestmi chcú vyjadriť nesúhlas s politikou hlavne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR pokračuje v organizovaní protestov, ktorých sériu spustili ešte v septembri v šiestich slovenských mestách. Aj stredajšie zhromaždenie pred Úradom vlády SR s rešpektovaním všetkých protiepidemiologických opatrení nadväzuje na nespokojnosť odborárov s postojom vlády. Informovala o tom viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

"V utorok (13. 10.) sme protestovali pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, dnes sme pred Úradom vlády SR. Rešpektujeme všetky nariadenia, ktoré súvisia so súčasnou epidemiologickou situáciou, čiže striedame sa v šesťčlenných skupinkách a snažíme sa dodržiavať, aby na tomto proteste nebolo viac ako šesť ľudí zgrupených v jednej skupine," vysvetlila Uhlerová.



Protestmi chcú odborári vyjadriť nesúhlas s politikou hlavne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) smerom k zamestnancom a ich zástupcom – čiže smerom k odborom.



"Nesúhlasíme s politikou vlády, ktorá siaha na dosiahnuté mzdové, pracovno-právne a sociálne štandardy zamestnancov a pracujúcich na Slovensku. Takže pokračujeme v našom nesúhlase, ktorý vyjadrujeme aj takouto formou," uzavrela Uhlerová.

Ako v reakcii uviedol minister Krajniak, je otvorený kedykoľvek sa stretnúť s ktorýmkoľvek zástupcom zamestnancov aj s predstaviteľmi KOZ. "Aj keď spolu nesúhlasíme v niektorých veciach, to neznamená, že by sme si nemali prejavovať základný ľudský rešpekt, ktorý ja prejavujem," uviedol minister s tým, že príkladom je jeho konanie z utorka, keď protestujúcich pred rezortom práce pozval na čaj na ministerstvo. "Povedal som im, že sú kedykoľvek vítaní, nemusíme sa baviť ani akože odborári a ministerstvo práce, môžeme sa baviť ako občania a podebatovať o čomkoľvek," dodal Krajniak s tým, že komunikácia medzi ním a odborármi funguje normálne aj na pracovnej úrovni. Podľa ministrových slov dostávajú na pripomienkovanie všetky návrhy zákonov a chodia na ministerstvo na pripomienkové konania.