Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

KOZ: Štatistiky o úrazoch v práci nie sú úplné,nezahŕňajú živnostníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 2022 utrpelo v SR pracovné úrazy s následkom smrti 32 zamestnancov. Pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví vzniklo 48.

Bratislava 27. apríla (TASR) – V roku 2022 bolo všetkých registrovaných úrazov v organizáciách patriacich do pôsobnosti dozoru inšpekcie práce 6942. Hovorkyňa kancelárie Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Martina Nemethová uviedla, že štatistiky nie sú kompletné. Dôvodom podľa nej je, že inšpektori evidujú len úrazy, ktoré vznikajú u zamestnávateľa, nie pri živnostníkoch.

V roku 2022 utrpelo v SR pracovné úrazy s následkom smrti 32 zamestnancov. Pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví vzniklo 48. "Táto štatistika totiž v sebe nezahŕňa úrazy, ktoré vznikajú pri práci samostatne zárobkových osôb – živnostníkov," uviedla Nemethová s tým, že podľa platnej legislatívy poistenie poškodenia zdravia alebo úmrtia v dôsledku pracovného úrazu si platí zamestnávateľ.

Úrazové poistenie živnostníka tak podľa Nemethovej môže byť individuálne, v komerčnej poisťovni, zákon o sociálnom poistení mu tak úrazové poistenie neumožňuje. "Táto skutočnosť podstatne skresľuje štatistiky. Na takmer týždennej báze sme svedkami novinových tituliek, z ktorých sa dozvedáme, ako lesný robotník či robotník na stavbe utrpeli pri práci smrteľný úraz, alebo si trvalo poškodili zdravie. Žiaľ, títo ľudia, pokiaľ nie sú komerčne poistení, nemajú nárok na žiadnu dávku, žiadne odškodnenie vrátane ich pozostalých," vyjadrila sa prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

KOZ SR pripomenula, že 28. apríl je Svetovým dňom bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. KOZ sa zároveň vyjadrila, že podporuje návrh európskej smernice o zlepšení pracovných podmienok v oblasti práce pre platformy, ktorej cieľom je zabezpečiť, aby sa osobám pracujúcim pre digitálne platformy priznalo právne postavenie v zamestnaní, ktoré zodpovedá ich skutočným pracovným podmienkam.