Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Odborári odmietajú testovanie na účet zamestnancov

Na archívnej snímke predseda Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško. Foto: TASR - Jakub Kotian

Diskusie a rokovania s vládou v žiadnom prípade nemôžu prebiehať len za účasti podnikateľov a zamestnávateľov a s vylúčením zamestnancov a ich zástupcov, zdôraznil prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR v súvislosti s aktuálne prijímanou legislatívou súvisiacou s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 dôrazne upozorňuje, že snaha zamestnávateľa o vytvorenie bezpečných a zdravých podmienok na pracovisku musí byť postavená na nediskriminačných princípoch.

Ako uviedla hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová, aplikácia povinného testovania na ochorenie COVID-19 nemôže byť v žiadnom prípade finančne prenesená na plecia zamestnancov, rovnako ani platba za zdravotnú starostlivosť za liečbu nezaočkovaného zamestnanca, ktorý ochorie na COVID-19, ako to naznačujú zástupcovia zamestnávateľov.

"Rozumieme potrebe akútne riešiť zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu, avšak návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, ktorý tento týždeň (10. 11.) schválila vláda SR na svojom zasadnutí a je prijímaný v skrátenom legislatívnom konaní, je opäť prijímaný bez diskusie so zástupcami zamestnancov. Diskusie a rokovania s vládou v žiadnom prípade nemôžu prebiehať len za účasti podnikateľov a zamestnávateľov a s vylúčením zamestnancov a ich zástupcov, ako to bolo počas koronakrízy už niekoľkokrát," zdôraznil prezident KOZ SR Marián Magdoško.

KOZ SR zároveň vyzýva všetkých zamestnancov, aby na svojich pracoviskách, ako aj v súkromí naďalej dôkladne venovali zvýšenú pozornosť hygienickej prevencii v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu.