Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Krach SVB a Signature tlačí nadol akcie európskych bánk

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Najväčší vplyv na trhy má však stále krach Silicon Valley Bank (SVB) z piatka (10. 3.), aj keď americká vláda v závere víkendu oznámila opatrenia na zvýšenie dôvery v bankový sektor.

Brusel/Tokio 13. marca (TASR) - Akcie bánk v Európe aj Ázii zaznamenali v pondelok prudký pokles, keď bankový sektor nervózne zareagoval na krach dvoch amerických bánk počas troch dní. Najväčší vplyv na trhy má však stále krach Silicon Valley Bank (SVB) z piatka (10. 3.), aj keď americká vláda v závere víkendu oznámila opatrenia na zvýšenie dôvery v bankový sektor. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Bankový index STOXX, ktorý v piatok klesol o 3,78 %, zaznamenal v pondelok ďalší pokles o 4,3 %. Index tak smeruje k najväčšiemu poklesu za dva dni od invázie Ruska na Ukrajinu koncom februára minulého roka.

Výrazný pokles zaznamenali akcie nemeckej banky Commerzbank a švajčiarskej Credit Suisse. V prvom prípade klesli akcie o 7,5 %, v druhom o 7,8 %. Akcie britskej banky HSBC, ktorá v pondelok oznámila prevzatie britskej divízie americkej SVB s cieľom zabrániť rozšíreniu krízy na britský finančný trh, klesli o 2,6 %.

Už skôr, ešte pred otvorením európskych trhov, zaznamenali pokles akciové trhy v Japonsku či Singapure, pričom nadol opäť smerovali najmä akcie bánk. Akcie bánk v rámci indexu Topix klesli počas dnešného obchodovania o 4 % a akcie najväčších singapurských bánk zaznamenali pokles približne o 1 %.