Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Krajčovič: Prípravy na nový systém zálohovania obalov idú podľa plánov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Vyžaduje si to samozrejme neustálu komunikáciu a spoluprácu so správcom (zálohového systému, pozn. TASR), aby sme dokázali vyladiť systémové veci tak, aby všetko fungovalo, ako má, uviedol Krajčovič.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Prípravy na nový systém zálohovania obalov idú podľa plánov. Uviedol to pre TASR predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič.

"Všetky prípravy v rámci obchodu idú podľa plánov, aby naši členovia, najväčšie obchodné siete na Slovensku, dokázali od 1. januára predstaviť spotrebiteľom na Slovensku pohodlný a efektívny spôsob vracania zálohovaných PET fliaš a plechoviek," spresnil.

"Vyžaduje si to samozrejme neustálu komunikáciu a spoluprácu so správcom (zálohového systému, pozn. TASR), aby sme dokázali ´vyladiť´ systémové veci tak, aby všetko fungovalo, ako má. Obchodníci v rámci SAMO, ktorí musia zriadiť odberné miesta, už majú alebo v krátkom čase budú mať aspoň jednu testovaciu prevádzku a testujú buď samostatne alebo v spolupráci so správcom," priblížil.

Keďže zálohový systém sa vytvára s cieľom vyzbierať PET obaly a plechovky, aby nekončili voľne pohodené v prírode, tak podľa jeho slov už teraz viacerí obchodníci prepojili testovacie prevádzky s rôznymi projektmi na ochranu alebo obnovu životného prostredia.

Pripomenul, že obchodníci sú však aj významní výrobcovia nealkoholických nápojov v rámci privátnych značiek. Preto okrem prípravy odberných miest pripravujú všetky potrebné veci, aby v roku 2022 uvádzali na trh zálohované obaly.

"Je to rovnako zložitý proces, pretože treba nielen splniť zákonné náležitosti, ale urobiť to hlavne zrozumiteľne pre spotrebiteľov, aby sme spoločne dokázali zamedziť vracaniu PET fliaš a plechoviek do prírody a uzavreli tak recyklačnú slučku," dodal predseda SAMO.