Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Krajiny, ktorým USA udelili výnimku, naďalej kupujú ropu od Iránu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výnimku na 180 dní udelil Washington Číne, Indii, Japonsku, Južnej Kórei, Taliansku, Grécku, Taiwanu a Turecku.

Teherán 6. januára (TASR) - Všetky krajiny, ktorým Spojené štáty udelili výnimku, a môžu tak aj naďalej nakupovať určité množstvo ropy z Iránu, pokračujú v dovoze komodity z arabskej krajiny. Uviedlo to iránske ministerstvo ropného priemyslu, ktoré dúfa, že Teherán nájde aj nových kupcov.

Spojené štáty minulý rok odstúpili od jadrovej dohody s Iránom a obnovili sankcie proti Teheránu, ktoré "priškrtili" iránsky ropný a bankový priemysel.

Washington však dočasne umožnil ôsmim krajinám ďalej nakupovať iránsku ropu. Podľa Teheránu tieto štáty dodržiavajú stanovené limity a nekupujú ani o barel (1 barel = 159 litrov) ropy viac, ako majú povolené.

Irán ale zároveň tvrdí, že aj napriek tlaku USA sa počet jeho potenciálnych kupcov výrazne zvýšil v dôsledku konkurencie na trhu a snahy o čo najlepšiu cenu za ropu.

Výnimku na 180 dní udelil Washington Číne, Indii, Japonsku, Južnej Kórei, Taliansku, Grécku, Taiwanu a Turecku.

Cieľom USA však je stlačiť iránsky vývoz ropy na nulu, aby obmedzil raketové a jadrové programy Teheránu a jeho rastúci vojenský a politický vplyv na Blízkom východe.

Irán tiež vyzval európske krajiny, ktoré neodstúpili od jadrovej dohody, aby sa postavili proti americkým sankciám tým, že vytvoria finančný mechanizmus na uľahčenie platieb za iránsku ropu.