Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Krajiny V4 a Francúzsko podporia farmaceutický priemysel

Na snímke podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR Jakub Kotian

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyzdvihol dôležitosť podpory podnikania a vytváranie stabilného, jednoduchého a predvídateľného prostredia.

Bratislava 22. júna (TASR) - Súčasný stav ekonomík v čase koronakrízy, kľúčové priority v rámci národných plánov obnovy či spoločná podpora farmaceutického priemyslu v „postcovidovom“ období. To boli hlavné témy rokovania ministrov hospodárstva štátov Vyšehradskej štvorky (V4) a Francúzska, ktoré sa uskutočnilo v poľskom Krakove. V utorok o tom informoval tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyzdvihol dôležitosť podpory podnikania a vytváranie stabilného, jednoduchého a predvídateľného prostredia. „Verím, že aj vďaka plánu obnovy sa podarí na Slovensku v tomto smere urobiť zásadný posun vpred,“ uviedol Sulík.

Zároveň ocenil, že ministri mali možnosť diskutovať aj o európskej priemyselnej politike. „V tejto oblasti sa pred nami otvára priestor na rýchlejšiu transformáciu, modernizáciu a digitalizáciu, ale tiež priestor na znižovanie uhlíkovej stopy v priemysle. Práve vďaka týmto trendom sa môže priemysel jednotlivých členských krajín, ale aj Európskej únie (EÚ) ako celku stať konkurencieschopnejším v globálnom hľadisku,“ dodal Sulík, podľa ktorého je treba sa zamyslieť nad zmenami, ktoré budú znamenať väčšiu sebestačnosť krajín EÚ. „Súčasná situácia totiž poukázala na niektoré slabiny jednotného trhu vrátane závislosti na dovoze niektorých významných komponentov,“ upozornil Sulík.

Výsledkom rokovaní krajín V4 a Francúzska je okrem iného aj spoločná dohoda, na základe ktorej budú Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko a Francúzsko spolupracovať na rozvoji a podpore farmaceutického priemyslu. Štáty chcú aj takýmto koordinovaným spôsobom postupovať v boji proti pandémii a jej dôsledkom.