Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Krajiny z juhu EÚ rokovali o návrhu opatrení v oblasti cien energií

Taliansky premiér Mario Draghi (uprostred), portugalský premiér António Costa (vľavo) a španielsky premiér Pedro Sánchez (vpravo) prichádzajú na kvadraterálne stretnutie o energetickej bezpečnosti v Ríme 18. marca 2022. Foto: TASR/AP

Portugalský premiér Costa povedal, že budúcotýždňový summit lídrov členských krajín EÚ v Bruseli musí priniesť okamžité rozhodnutia s cieľom neprerušiť proces zotavovania sa Európy po pandémii.

Rím 18. marca (TASR) - Premiéri Grécka, Portugalska, Španielska a Talianska v piatok rokovali o spoločnom návrhu na reguláciu cien energií na úrovni Európskej únie s cieľom zmierniť následky ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AP a denníka El País.

Problém vysokých cien energií si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje konkrétne, uskutočniteľné a okamžité odpovede na úrovni EÚ. "Je to spoločná záležitosť a musíme k nej pristupovať jednotne ako 27 členských krajín EÚ," uviedol na Twitteri. "Zažívame mimoriadnu situáciu a nemôžeme ju ďalej odkladať," napísal.

Premiéri chcú podľa Sánchezových vyjadrení predložiť na budúcotýždňovom summite Európskej rady (24. – 25. marca) spoločné návrhy, ktoré regulujú cenu elektrickej energie a chránia rodiny a spoločnosti pred následkami ruskej invázie.

"EÚ reagovala jednomyseľne a rozhodne na (ruskú) agresiu na Ukrajine, teraz musí urobiť to isté s cieľom čeliť našej kríze," povedal taliansky premiér Mario Draghi.

Premiéri štyroch juhoeurópskych krajín podľa jeho slov hovorili o cenovom strope pre zemný plyn, píše AP. "Naše predstavy sú podobné. Musíme však presvedčiť ďalšie krajiny v bloku (EÚ), ktoré majú odlišné potreby a infraštruktúru s cieľom rýchlo nájsť spoločný postup," uviedol.

Portugalský premiér António Costa povedal, že budúcotýždňový summit lídrov členských krajín EÚ v Bruseli musí priniesť okamžité rozhodnutia s cieľom neprerušiť proces zotavovania sa Európy po pandémii.

Draghi, Sánchez a Costa sa stretli osobne v Ríme. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorý sa zotavuje z nákazy koronavírusom, sa pripojil prostredníctvom videokonferencie, píše El País.