Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Krajniak: MPSVR vyčerpalo viac ako 80 % eurofondov v OP Ľudské zdroje

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Informovalo o tom v piatok na stretnutí s novinármi vedenie rezortu práce.

Bratislava 17. marca (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vyčerpalo viac ako 80 % alokácie zdrojov EÚ v rámci Operačného programu (OP) Ľudské zdroje určených na roky 2014 až 2020. Z celkového balíka peňazí MPSVR vo výške 2,2 miliardy eur bolo vyčerpaných 1,87 miliardy eur. Informovalo o tom v piatok na stretnutí s novinármi vedenie rezortu práce.

Pôvodné zdroje EÚ určené pre MPSVR SR boli podľa slov dočasne povereného ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) vo výške 1,3 miliardy eur (vrátane technickej pomoci). "K nim boli dodatočne pridelené finančné prostriedky vo výške 0,886 miliardy eur na zníženie dopadov pandémie COVID-19 a utečeneckej krízy, teda spolu 2,2 miliardy eur," priblížil Krajniak.

Približne 464 miliónov eur zo zdrojov EÚ, ktoré zostávajú na vyčerpanie v roku 2023, už podľa Krajniaka MPSVR zazmluvnilo 91 národných projektov a 1463 projektov, ktoré sú súčasťou 19 dopytovo- orientovaných výziev.

Spresnil, že najvyššia podpora je určená na projekty trhu práce, konkrétne 243 miliónov eur. Ďalší balík eurofondov v hodnote necelých 180 miliónov eur je určený na projekty pre sociálnu oblasť a začlenenie.

"V oblasti trhu práce pomôžeme zamestnať sa, zlepšiť svoju kvalifikáciu, získať nové zručnosti, aj platové ohodnotenie viac ako 80.000 ľuďom, vrátane znevýhodnených a zraniteľných, samostatne zárobkovo činným osobám, rovnako mladých ľuďom, dlhodobo nezamestnaným či príslušníkom marginalizovaných skupín," povedal Krajniak.

Ide podľa jeho slov o podporu v rámci národných projektov ako Podpora zamestnanosti, Aktivácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, Chyť sa svojej šance, Krok za krokom alebo Nestrať prácu - vzdelávaj sa.

"Bezplatným dlhovým poradenstvom, rodinnými poradňami, podporou, zvyšovaním kvality terénnej sociálnej práce, či projektami určenými na rozvoj opatrovateľskej služby podporíme viac ako 100.000 ľudí, ktorí sú odkázaní na dlhodobú starostlivosť, asistenčné služby a poradenstvo, či služby náhradnej starostlivosti," dodal Krajniak s tým, že čerpanie výdavkov OP Ľudské zdroje na roky 2014 až 2020 je oprávnené do 31. decembra 2023.