Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Krajniak: Podporujeme rozpočet, lebo je najsociálnejší v histórii SR

Na snímke sprava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina), podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po tom, čo vláda SR schválila štátny rozpočet v Bratislave v piatok 14. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Vláda v piatok schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Koaličné hnutie Sme rodina podporuje návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý v piatok schválila vláda, pretože je najsociálnejší a najprorodinnejší v histórii Slovenska. Minister práce a podpredseda Sme rodina Milan Krajniak to vyhlásil po piatkovom rokovaní vlády.

Krajniak poukázal na to, že podľa návrhu rozpočtu na rok 2023 má ísť na sociálnu oblasť o 2,83 miliardy eur viac, ako to bolo v tomto roku. "Takýto gigantický nárast výdavkov v sociálnej oblasti v histórii Slovenska nebol ani náznakom," podotkol.

Priblížil, že suma 2,83 miliardy eur obsahuje navýšenie prídavkov na deti, valorizáciu dôchodkov a zahŕňa aj 900 miliónov eur, ktoré má Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v rozpočte na pomoc domácnostiam v súvislosti s vysokými cenami energií.

Zdôraznil, že návrh rozpočtu nepodporuje preto, že je to v tejto krízovej dobe akési východisko z núdze, ale práve preto, lebo podľa neho ide o najprorodinnejší a najsociálnejší rozpočet v histórii SR. "Budem argumentovať komukoľvek, že nehlasovať za tento návrh rozpočtu v parlamente znamená, že ukrátime rodiny na Slovensku, zamestnancov, dôchodcov o 2,83 miliardy eur. To je to navýšenie, ktoré na budúci rok máme pripravené," dodal Krajniak.

Vláda v piatok schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025. Vyplýva z neho, že deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %.