Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Krajniak: V druhom pilieri nastávajú tento a budúci rok viaceré zmeny

Na snímke dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) . Foto: TASR - Dano Veselský

Ich cieľom je prispieť k zvýšeniu hmotného zabezpečenia v starobe.

Bratislava 9. februára (TASR) - Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení upravuje fungovanie druhého piliera. Prináša viaceré zásadné zmeny vo forme upravených poplatkov, zavedenie predvolenej investičnej stratégie, ako aj automatický vstup do uvedeného piliera. Ich cieľom je prispieť k zvýšeniu hmotného zabezpečenia v starobe. Vo štvrtok to uviedol dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovej konferencii.

Zmeny v druhom dôchodkovom pilieri nadobúdajú účinnosť postupne. Od začiatku januára nastali viaceré, a to nové individuálne garancie, zrušenie akceptačných listov a zníženie celkovej úrovne odplát.

K ďalším zmenám v druhom pilieri dôjde so začiatkom mája. Budú nimi automatický vstup do druhého piliera a predvolená investičná stratégia, uviedol Krajniak.

Doplnil, že od začiatku budúceho roka v uvedenom pilieri nastanú taktiež zmeny. A to nová výplatná fáza, znovuzavedenie daňovej úľavy na dobrovoľné príspevky v druhom pilieri a osobitný výber.

V 2. pilieri sa v súlade s predvolenou investičnou stratégiou plánuje presun úspor v objeme 3,7 miliardy eur. Táto zmena sa týka viac ako 718.000 sporiteľov v danom pilieri, uviedla Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Doplnila, že do konca februára dostane každý sporiteľ spolu s výpisom osobného dôchodkového účtu informáciu o tom, ako predvolená investičná stratégia ovplyvní jeho sporenie na dôchodok. Mladším pasívnym sporiteľom, čiže narodeným od roku 1969, sa bude do indexových fondov presúvať majetok a príspevky. Starším pasívnym sporiteľom, narodeným do roku 1968, budú do indexových fondov smerovať iba nové príspevky.

Ak pasívni sporitelia nespravia žiadnu zmenu rozloženia úspor či príspevkov do konca mája, začne sa automatický presun z garantovaného fondu, vysvetlila ADSS. Rozhodnutie vyviazať sa z predvolenej investičnej stratégie pasívni sporitelia oznámia správcovi úspor. Rovnako aktívni sporitelia oznámia rozhodnutie vstúpiť do predvolenej investičnej stratégie.

V druhom pilieri je viac ako 562.000 mladších a 156.000 starších sporiteľov, vyčíslila asociácia. Presun úspor bude trvať do konca roku 2025. Každá dôchodková správcovská spoločnosť zverejňuje na svojej webovej stránke harmonogram presunu úspor alebo plán zladenia majetku s predvolenou investičnou stratégiou.

Vlani vstúpilo do 2. piliera viac ako 61.000 pracujúcich a rok uzatvoril tento kapitalizačný pilier s počtom o niečo viac ako 1,76 milióna sporiteľov. Výška úspor k tretiemu februáru bola vyše 12,2 miliardy eur v prospech garantovaných dôchodkových fondov (57 %), uzavrela ADSS.