Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Krajniak: V rokovaní o financovaní pomoci sme sa posunuli

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jedným z možných zdrojov financovania príspevkov pre skupiny najviac ohrozené zdražovaním malo byť zvýšenie daní, a to aj napríklad dane z hazardných hier.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Koalícia sa v rokovaní o financovaní navrhovaných príspevkov pre zdražovaním najviac ohrozené skupiny priblížila k dohode a okrem možných zdrojov financií padli návrhy aj na rozšírenie pomoci ďalším skupinám. V utorok to po rokovaní vlády povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

"Ja to považujem za podstatný posun. Posunuli sme sa aj v tom, že sme prešli ďalšie možnosti, ktoré vieme urobiť na pomoc," povedal Krajniak, podľa ktorého sú prijateľné všetky možnosti financovania tejto pomoci.

Jedným z možných zdrojov financovania príspevkov pre skupiny najviac ohrozené zdražovaním malo byť zvýšenie daní, a to aj napríklad dane z hazardných hier. Krajniak pripomenul, že programové vyhlásenie vlády neumožňuje zvyšovanie celkového daňového a odvodového zaťaženia. "To ale neznamená, že nezdaníme viac nejaký monopol, alebo nejaký Slovnaft, ktorý má 30 eur na barel (159 litrov ropy) zisk a výmenou za to neznížime napríklad daňové zaťaženie rodín s deťmi," povedal minister, podľa ktorého nejde o zvýšenie celkového daňového zaťaženia.

Krajniak považuje za plne legitímne zdanenie nadmerných ziskov, ktoré v súčasnosti dosahujú niektoré energetické firmy a mala by to podľa neho byť dokonca povinnosť štátu. "Mne sa nezdá fér, že opakujeme iba mantru, že sa nesmú zvyšovať žiadne dane. Povedzme si, komu sa nesmú zvyšovať dane. My chceme znižovať dane ľuďom, ale niektoré oligopolné, monopolné dane bez problémov zvýšme," dodal minister.