Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Krátenie rozpočtu navyše je bolestné pre každý rezort, tvrdí Jahnátek

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa šéfa rezortu práce Jána Richtera akékoľvek opatrenia vlády SR, ktoré budú súvisieť s viazaním rozpočtovaných prostriedkov, sa v žiadnom prípade nemôžu dotknúť dôchodkov a dávok.

Bratislava 30. júla (TASR) – Ministri slovenskej vlády zatiaľ nemajú presnú predstavu o tom, z akých položiek svojej ministerskej kapitoly by mohli ušetriť, aby vyšli v ústrety rezortu financií pri avizovanom viazaní rozpočtových výdavkov.

"Ťažko povedať, myslím si, že toto bude na diskusiu. Neviem, aká bude požiadavka na rezort. Najväčšie rozpočtované rezortné zdroje sú v štrukturálnych fondoch. To je však pre šetrenie určite neprijateľná forma vzhľadom na to, že pri nich SR platí len nejakú spoluúčasť alebo DPH, a niekde ani tú," uviedol po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády SR šéf agrorezortu Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).

"Každý rezort si bude musieť predstaviť skutočnosť, že príde o nejakú časť rozpočtovaných prostriedkov. Otázne je, že z akých titulov šetrenie pôjde. To je veľmi podstatné vzhľadom na to, že kapitálové výdavky už boli krátené o 10 % a mzdové výdavky o 5 %. Takže, každé krátenie navyše je určite dosť bolestné pre každý rezort," spresnil.

"V našom rezorte najväčšie výpadky a možno najväčšie možné rezervy sú pri výkone akcionárskych práv, teda v spoločnostiach, ktoré sú vlastnené Fondom národného majetku SR. Rezort hospodárstva prostredníctvom valných zhromaždení rokuje o výške dividend, nie však vždy podľa predstáv rozpočtu," naznačil minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

Podľa šéfa rezortu práce Jána Richtera akékoľvek opatrenia vlády SR, ktoré budú súvisieť s viazaním rozpočtovaných prostriedkov, sa v žiadnom prípade nemôžu dotknúť dôchodkov a dávok. "Zákonné nároky v dôchodkoch a dávkach budú všetky zabezpečené," ubezpečil.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes po rokovaní kabinetu uviedol, že ďalším krokom k šetreniu by malo byť viazanie výdavkov v rozpočtoch rezortov v sume 120 miliónov eur. Pozastaviť do konca septembra tohto roka by sa mali aj verejné obstarávania, ktoré priamo nesúvisia s fungovaním ministerstiev.