Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kremeľ obviňuje Európu zo zastavenia dodávok plynu

Na archívnej snímke potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a odovzdávacej stanice plynovodu OPAL v Lubmine na severe Nemecka 30. augusta 2022. Foto: TASR/DPA

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sú Európania zmluvne zaviazaní vykonávať údržbu systémov ruského energetického gigantu Gazprom.

Moskva/Berlín 4. septembra (TASR) - Kremeľ obviňuje Európsku úniu (EÚ) zo zastavenia dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra Interfax. TASR správu prevzala z DPA.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú televíziu povedal, že "ak Európania urobia absolútne absurdné rozhodnutie, v ktorom odmietnu udržiavať svoje systémy, alebo skôr systémy patriace Gazpromu, potom to nie je chyba Gazpromu, ale chyba politikov, ktorí rozhodli o sankciách".

Podľa Peskova sú Európania zmluvne zaviazaní vykonávať údržbu systémov ruského energetického gigantu Gazprom.

Gazprom v piatok (2.9.) večer oznámil, že v sobotu (3.9.) neobnoví dodávky zemného plynu do Nemecka cez plynovod Nord Stream 1 pre únik motorového oleja na turbíne v kompresorovej stanici Portovaja.

Nemecká vláda spolu so spoločnosťou Siemens Energy spochybnila toto odôvodnenie s argumentom, že takéto úniky ropy sú pomerne bežné a nevyžadujú si zastavenie dodávok plynu.

Ruský prezident Vladimir Putin je zodpovedný za zložitú ekonomickú situáciu v Nemecku, povedal v nedeľu kancelár Olaf Scholz, keď oznámil nový balík podpory pre domácnosti. Vyjadril pritom empatiu s obyvateľmi krajiny, ktorí sa obávajú rastúcich cien energií. "Príčinou tejto veľmi, veľmi zložitej situácie je ruská invázia na Ukrajinu," povedal.

Scholz povedal tiež, že Nemecko dokáže zvládnuť zimu, v neposlednom rade aj vďaka prípravám.

Líder opozičných kresťanských demokratov (CDU) Friedrich Merz medzitým varoval pred výpadkami elektriny v zime, ak sa Nemecko bude držať svojich plánov na postupné vyradenie zostávajúcich jadrových elektrární do konca roka.

"Hrozí úplné preťaženie elektrickej siete na jeseň a v zime, ako aj nedostatočné dodávky elektriny," povedal Merz pre nedeľné vydanie novín Bild.

Upozornil pritom, že ak by len každý piaty odberateľ plynu túto zimu kúril elektrinou, dopyt po nej sa v rámci súkromných domácností zdvojnásobí.

Nemecké ministerstvo hospodárstva medzitým v nedeľu na sociálnej sieti Twitter oznámilo, že naplnenie zásobníkov plynu v celej krajine už prekročilo 85 % ich skladovacej kapacity.

Vláda plánovala dosiahnuť hranicu 85 % do 1. októbra a jej cieľom je mať ich naplnené na 95 % do 1. novembra.

Dovoz plynu z Nórska, Belgicka a Holandska už pritom prekročil objem dodávok cez ruský plynovod Nord Stream 1 ešte predtým, ako ich Moskva úplne zastavila.