Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kremeľ obviňuje sankcie z odstavenia plynovodu Nord Stream 1

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Kremeľ tvrdí, že sankcie narúšajú schopnosť nemeckej spoločnosti Siemens Energy, ktorá dodáva a servisuje zariadenia pre plynovod, pomôcť pri oprave.

Moskva 5. septembra (TASR) - Za úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 1 medzi Ruskom a Nemeckom môžu západné sankcie. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v konferenčnom hovore s novinármi. TASR správu prevzala z AFP a Reuters.

Peskov uviedol, že sankcie "spôsobujú chaos" pri údržbárskych prácach na plynovode a odmietol tvrdenia, že Rusko zastavilo dodávky do Európy ako politický krok.

Gazprom minulý týždeň úplne zastavil dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1 po tom, ako počas trojdňových údržbárskych prác, ktoré sa začali 30. augusta, zistil únik oleja na turbíne v kompresorovej stanici Portovaja.

Kremeľ tvrdí, že sankcie narúšajú schopnosť nemeckej spoločnosti Siemens Energy, ktorá dodáva a servisuje zariadenia pre plynovod, pomôcť pri oprave.

"Problémy s dodávkami plynu vznikli v dôsledku sankcií, ktoré na našu krajinu uvalili západné štáty vrátane Nemecka a Británie," povedal Peskov. "Neexistujú žiadne iné dôvody, ktoré vedú k problémom s dodávkami," dodal.

Peskov tiež uviedol, že ak by boli sankcie zrušené, opravy by sa dali ľahko dokončiť a toky plynu by sa mohli obnoviť.