Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Křetínský sa posilní v nákladnej železničnej doprave

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Slovinská železničná spoločnosť hľadala strategického partnera pre svoju nákladnú divíziu od roku 2017.

Praha 17. januára (TASR) - Energetický a priemyselný holding (EPH) miliardára Daniela Křetínského dokončil dlho pripravovanú akvizíciu v oblasti železničnej nákladnej dopravy. Dcérska firma holdingu EP Logistics International (EPLI) uzatvorila zmluvu s nákladnou divíziou slovinskej štátnej spoločnosti Slovinské železnice (SŽ) o vytvorení nového spoločného podniku, v ktorom bude česká strana držať 49 %. Informáciu denníku E15 potvrdil hovorca EPH Daniel Častvaj.

Ako informoval E15, výška transakcie sa podľa serveru Railway Gazette odhaduje až na 100 miliónov eur. Podrobnosti dohody strany neuviedli. EPH zatiaľ nechce komentovať ani plánované investície či akvizície v tejto oblasti. Už teraz však EPLI spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším poskytovateľom železničných logistických služieb v strednej Európe.

Slovinská železničná spoločnosť hľadala strategického partnera pre svoju nákladnú divíziu od roku 2017. Riaditeľ slovinských železníc Dušan Mes niekoľkokrát uviedol, že cieľom partnerstva by malo byť vytvorenie poprednej logistickej spoločnosti v juhovýchodnej Európe.