Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Krok maďarskej vlády spôsobí Magyar Telekomu miliardové škody

Ilustračné foto Foto: gazprom.com

Po oznámení o odstúpení od zmlúv klesli na burze hodnoty akcií Magyar Telekomu o 2 %.

Budapešť 18. decembra (TASR) - Krok maďarskej vlády podľa expertov spôsobí neúmernú stratu rádovo v miliardách forintov Magyar Telekomu, uviedol dnes spravodajský server Vg.hu. Kabinet nariadil vo štvrtok 17. decembra všetkým ministerstvám vypovedať zmluvy s uvedenou spoločnosťou Magyar Telekom, ktorá zrušila sponzorstvo spevákovi Ákosovi Kovácsovi pre jeho kontroverzné vyjadrenia o úlohách žien v spoločnosti.

Po oznámení o odstúpení od zmlúv klesli na burze hodnoty akcií Magyar Telekomu o 2 %. Server podotkol, že zatiaľ nie je známe, koľkých zmlúv sa opatrenie týka.

Vg.hu v tejto súvislosti poznamenal, že zhodou okolností práve v tomto čase vstupuje na trh štátny mobilný operátor MVM Net, ktorého cieľom aj pôvodne bolo poskytovať služby v oblasti štátnej komunikácie. Operátor po dlhšom meškaní by mal začať fungovať zrejme na jar.

Podľa hovorcu vlády Zoltána Kovácsa kabinet v stredu 16. decembra konštatoval, že takýto krok zo strany Magyar Telekomu je v rozpore s duchom i literou maďarskej ústavy. Hovorca neskôr spresnil, že ide iba o zmluvy týkajúce sa služieb mobilného internetu. Dodal, že na jednom z ministerstiev už vypovedali 103 takýchto zmlúv.

"Je možné, že v Nemecku sa takéto niečo môže stať, ale my považujeme za neprijateľné, aby bolo možné kohokoľvek za jeho názory a postoje takouto formou diskriminovať," konštatoval Kovács.

Predseda maďarského parlamentu László Kövér pobúril časť maďarskej verejnosti víkendovým vyjadrením o ženách, ktoré by sa podľa neho mali sebarealizovať prostredníctvom rodenia detí. "Boli by sme radi, keby nám naše dcéry rodili vnúčatá a považovali by to za najvyšší stupeň svojej sebarealizácie," povedal Kövér v nedeľu na zjazde vládnucej strany Fidesz.

Spevák Ákos Kovács podporil Kövérov postoj v programe komerčnej televíznej stanice Echo TV, za čo si vyslúžil nielen kritiku verejnosti, ale aj odstúpenie od sponzorskej zmluvy zo strany Magyar Telekomu - dcérskej spoločnosti Deutsche Telekom.