Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Krym je pripravený prijať ruský rubeľ za svoju národnú menu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lídri EÚ sa dnes zišli v Bruseli na rokovaní o kríze na Ukrajine.

Kyjev 6. marca (TASR) - Krym je pripravený prijať ruský rubeľ za svoju menu a "znárodniť" štátny majetok v rámci plánov pripojenia k Ruskej federácii. Podľa agentúry Interfax to uviedol dnes krymský vicepremiér Rustam Temurgalijev.

"Všetky ukrajinské štátne podniky budú znárodnené a stanú sa majetkom krymskej samosprávy," spresnil.

Poslanci krymského parlamentu sa dnes "principiálne" vyslovili za pripojenie Krymu do zväzku Ruskej federácie. Ako dnes v Simferopole uviedol predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ich rozhodnutie musí ešte potvrdiť referendum, ktorého dátum stanovili na 16. marca.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že kroky EÚ smerom k zmrazeniu rokovaní o bezvízovom režime s Ruskom sú "spolitizované, nekonštruktívne a nepodložené", informovala agentúra Reuters. Ruský rezort diplomacie zároveň vyjadril nádej, že k tomu nedôjde.

"Stále dúfame, že sa dnes naši partneri pre takýto krok nerozhodnú," uviedol hovorca ministerstva Alexander Lukaševič vo vyhlásení.

Lídri EÚ sa dnes zišli v Bruseli na rokovaní o kríze na Ukrajine. Predmetom schôdzky má byť tiež diskusia, ako reagovať na ruské obsadenie Krymu, pripomína Reuters.