Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Košice rozhodli o použití prebytku z rozpočtové hospodárenia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Diana Semanová

Zastupiteľstvo zároveň schválilo prvú úpravu tohtoročného rozpočtu so zvýšením bežných príjmov a výdavkov na úrovni 4,1 milióna eur. Kapitálové výdavky sa zvýšia o 952.000 eur.

Košice 15. mája (TASR) – Rozpočtové hospodárenie Košického samosprávneho kraja (KSK) skončilo za minulý rok s celkovým prebytkom 27 miliónov eur. Jeho záverečný účet v pondelok schválilo krajské zastupiteľstvo, ktoré zároveň rozhodlo o použití týchto finančných prostriedkov.

Najväčšia časť v sume 24,3 milióna eur pôjde do fondu na výdavky a výdavkové finančné operácie. Z toho 9,3 milióna eur je určených na dofinancovanie investičných akcií schválených v predchádzajúcich rokoch, ktoré boli ku koncu minulého roka neukončené alebo neuhradené. Pre rezervný fond je z prebytku vyčlenených 2,7 milióna eur.

Dlh KSK k 31. decembru 2021 predstavoval 68,8 milióna eur, čo je zadlženie vo výške 30,9 % zo skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roku.

Zastupiteľstvo zároveň schválilo prvú úpravu tohtoročného rozpočtu so zvýšením bežných príjmov a výdavkov na úrovni 4,1 milióna eur. Kapitálové výdavky sa zvýšia o 952.000 eur. "Najväčšie výdavky v úprave rozpočtu v tomto roku sú poskytnuté na služby vo verejnom záujme v pravidelnej autobusovej doprave,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.