Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kuba bude mať od 1. januára už len jednu menu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Reforma eliminuje konvertibilné peso (CUC), vytvorené v roku 1994 a naviazané na americký dolár. Zostane iba kubánske peso (CUP), ktorého hodnota je 24-krát nižšia.

Havana 11. decembra (TASR) - Kuba od 1. januára zjednotí svoje dve oficiálne meny, kubánske peso a konvertibilné peso, čím ukončí používanie tohto jedinečného systému, ktorý existuje takmer tri desaťročia. V piatok to oznámil kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel, ktorého citovala agentúra AFP.

Cieľom reformy, ktorá bola ohlásená pred rokmi a opakovane odložená, je otvoriť kubánsku ekonomiku zahraničným investorom.

Díaz-Canel uviedol, že tento krok vytvorí na Kube lepšie podmienky pre potrebnú transformáciu realizovanú "aktualizáciou nášho ekonomického modelu".

Prezident označil prípravy na zjednotenie mien za "jednu z najkomplexnejších úloh", akú má krajina pred sebou, pretože súčasne zápasí s problémami súvisiacimi s posilňovaním amerického embarga, pandémiou vyvolanou infekčnou chorobou COVID-19 a globálnou hospodárskou krízou.

Zjednotenie kubánskych mien sa odkladalo roky, pretože vláda čakala na vhodný čas. Nakoniec sa uskutoční v období, keď sa podľa údajov Hospodárskej komisie OSN pre Latinskú Ameriku očakáva tento rok pokles kubánskej ekonomiky o osem percent.

Reforma eliminuje konvertibilné peso (CUC), vytvorené v roku 1994 a naviazané na americký dolár. Zostane iba kubánske peso (CUP), ktorého hodnota je 24-krát nižšia.

Menová reforma prichádza po tom, čo Kuba v októbri 2019 znovu zaviedla dolár, pričom obchody so spotrebičmi a potravinami akceptujú iba túto menu.