Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kuba sa dohodla s Čínou na reštrukturalizácii dlhu a ďalšej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Kubánsky minister hospodárstva sprevádzal prezidenta Miguela Díaza-Canela na turné v zahraničí, kam predstavitelia Kuby cestujú len zriedka. Navštívili pritom Alžírsko, Rusko, Turecko a Čínu.

Peking/Havana 27. novembra (TASR) - Čína na stretnutí lídrov oboch komunistických krajín v Pekingu súhlasila s reštrukturalizáciou kubánskeho dlhu a poskytnutím nových obchodných a investičných úverov karibskému ostrovu. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a AFP.

Kubánsky podpredseda vlády a minister hospodárstva Alejandro Gil Fernandez v sobotu (26. 11.) pre štátnu televíziu uviedol, že Čína daruje Kube 100 miliónov USD (96,38 milióna eur) na pomoc s ochromujúcou hospodárskou krízou, ktorú zhoršila pandémia ochorenia COVID-19. Kuba trpí nedostatkom základného tovaru a zápasí tiež s energetickou krízou, ktorú ešte prehĺbil hurikán Ian, keď koncom septembra zdecimoval západnú provinciu Pinar del Río.

Kubánsky minister hospodárstva sprevádzal prezidenta Miguela Díaza-Canela na turné v zahraničí, kam predstavitelia Kuby cestujú len zriedka. Navštívili pritom Alžírsko, Rusko, Turecko a Čínu.

Čínsky obchod a investície na Kube sa v uplynulých rokoch spomalili, keďže Havana podľa analytikov a diplomatov nedokázala splniť ani reštrukturalizované platby dlhu. Situáciu ešte sťažili prísnejšie sankcie USA, pandémia a neefektívnosť domácej ekonomicky. "Budeme hľadať vzájomne prijateľné vzorce na usporiadanie a reštrukturalizáciu dlhov," povedal Gil.

Analytici odhadujú dlh v miliardách dolárov, hoci nie sú k dispozícii žiadne oficiálne čísla. Kuba ostatný raz zverejnila svoj zahraničný dlh v roku 2019 na úrovni 19,6 miliardy USD.

Čína je po Venezuele najdôležitejším obchodným partnerom Kuby, hoci ich obchod podľa kubánskej vlády klesol z viac ako 2 miliárd USD v roku 2017 na 1,3 miliardy USD v minulom roku. Zastavili sa aj rôzne investičné projekty.

Čínsky prezident Si Ťin-pching a Díaz-Canel sa stretli v piatok (25. 11.) a "vznikla ponuka na darovanie približne 100 miliónov USD od Číny," povedal Gil pre štátnu televíziu.

Kubánska delegácia ukončila návštevu Číny neskôr v piatok a pokračovala v globálnom turné s cieľom získať pomoc pri renovácii ostrovného elektrického systému, ktorý opakovane zlyháva a spôsobuje časté výpadky prúdu.

(1 EUR = 1,0375 USD)