Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Kuba zvyšuje ceny palív o viac ako 500 %, aby znížila deficit

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kubánska vláda, ktorá dotuje takmer všetky základné tovary a služby, koncom decembra oznámila sériu opatrení zameraných na zníženie deficitu v čase vážnej hospodárskej krízy v krajine.

Havana 9. januára (TASR) - Kubánska vláda, ktorá zápasí s nedostatkom financií, v pondelok (8. 1.) oznámila, že od 1. februára zvyšuje ceny pohonných látok o viac ako 500 %. Je to súčasť série ekonomických opatrení zameraných na zníženie deficitu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Cena litra bežného benzínu stúpne z 25 pesos na 132 pesos (zhruba 5 centov), zatiaľ čo cena prémiového benzínu vyskočí z 30 na 156 pesos, uviedol v štátnej televízii minister financií a cien Vladimir Regueiro. Úrady uviedli tiež, že zahraniční turisti budú platiť za palivo v cudzej mene.

Kubánska vláda, ktorá dotuje takmer všetky základné tovary a služby, koncom decembra oznámila sériu opatrení zameraných na zníženie deficitu v čase vážnej hospodárskej krízy v krajine.

Podľa oficiálnych odhadov kubánska ekonomika v roku 2023 klesla o 2 %, pričom inflácia dosiahla 30 %.

Minister hospodárstva Alejandro Gil koncom minulého mesiaca priznal, že vláda už nemôže predávať palivá za dotované ceny. Komunistická krajina zápasí s nedostatok cudzích mien a stále čelí americkým sankciám už celé desaťročia.

"Krajina nedokáže udržať cenu paliva, ktoré je najlacnejšie na svete v porovnaní s cenami v iných krajinách," povedal Gil.

Kubánsky benzín je síce veľmi lacný v porovnaní s inými krajinami, ale v pomere k platom na Kube je veľmi drahý, upozornil ekonóm Omar Everleny Pérez a dodal, že nová cenová štruktúra ovplyvní "celú spoločnosť".

Vláda v pondelok oznámila tiež zvýšenie cien elektriny o 25 % pre veľkých spotrebiteľov v rezidenčných oblastiach, ako aj zvýšenie cien zemného plynu. Uviedla, že centrálna banka skúma potenciálny nový výmenný kurz pesa voči doláru. Kubánska mena bola od roku 2021 dvakrát devalvovaná.

Ostrov s 11 miliónmi obyvateľov zažíva najhoršiu hospodársku krízu od rozpadu sovietskeho bloku v 90. rokoch minulého storočia v dôsledku pandémie, sprísnenia amerických sankcií a štrukturálnej slabosti.

(1 EUR = 26,568 CUP)