Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

KUKURA: Na Slovensku sú už viac ako tri desiatky zelených budov

Predseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy Pavol Kukura hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

O význame zelených budov sa Richard Kvasňovský v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz s predsedom predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy Pavlom Kukurom.

Bratislava 2. apríla (TABLET.TV) - Na Slovensku sa prvé zelené budovy začali projektovať len pred tromi rokmi. V súčasnosti sú ich už viac ako tri desiatky. "Možno to znie málo, ale sú to administratívne budovy s obrovskými podlahovými plochami. Najviac ich je v Bratislave, s najväčšou koncentráciou v mestskej časti Ružinov. No zelené budovy sa objavujú už aj v Košiciach, Banskej Bystrici a v Trnave," povedal Kukura.

Slovenská rada pre zelené budovy povzbudzuje investorov, aby začali stavať aj obytné budovy v tomto štýle. "Dôležitá je prvá stavba. Potom ju už začnú nasledovať ďalší investori a stavebníci," dodal Kukura s tým, že náklady nemusia byť vyššie ako na normálnu budovu, pokiaľ sa už od začiatku projektuje ako zelená budova.