Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Matovič: Kúpa Slovenských elektrární je jedno z krajných riešení krízy

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Jedno z riešení je, že sa skúsime dohodnúť so súčasnými akcionármi na tom, že by sme odkúpili podiel v Slovenských elektrárňach, povedal Matovič.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Kúpa podielu v Slovenských elektrárňach (SE) je jednou z krajných možností riešenia energetickej krízy v SR. Uviedol to v relácii TV Markíza Na telo minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) v diskusii s poslancom Národnej rady (NR) SR za SaS Mariánom Viskupičom.

"Jedno z riešení je, že sa skúsime dohodnúť so súčasnými akcionármi na tom, že by sme odkúpili podiel v Slovenských elektrárňach. Vieme, že svojho času Dzurinda s Miklošom predali trestuhodne tento podiel, a Fico (Smer-SD) ho pred desiatimi rokmi mohol naspäť odkúpiť. Trestuhodne však nevyužil predkupné právo a dnes všetci ľudia na to doplácajú," povedal Matovič.

Minister financií však nevie, koľko by stálo odkúpenie súkromného podielu v SE. "Na stanovenie ceny sú audítorské spoločnosti, ktoré by podiel oceňovali," povedal. Odkúpenie podielu v SE je podľa neho jedno z riešení, avšak krajné.

Najpravdepodobnejšie riešenie krízy, o ktorom sa uvažuje aj v EÚ, podľa neho je, že by sa obmedzili zisky výrobcov elektriny z atómových zdrojov, lebo cena uránu ako vstupnej suroviny na výrobu elektriny v atómových elektrárňach doposiaľ vzrástla len minimálne.

SE podľa Matoviča v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice vyrábajú jednu megawatthodinu (MWh) za 38 eur, na trhu však jedna MWh stojí 520 eur a dokonca pred týždňom bola na úrovni 1000 eur.

"Odkúpenie by nám umožňovalo mať podobnú politiku, ako má Francúzsko, že vie garantovať asi 80 % spotreby za štátom garantovanú cenu okolo 42 eur za MWh. Občania by mali garantované ceny elektriny možno na 10 rokov, ale zároveň by bolo možné garantovať férové ceny elektriny aj podnikateľskému priestoru. Dnes sa zisk za elektrinu vyvezie do zahraničia a na konci sú Slováci chudobní príbuzní," vysvetlil Matovič.

Kúpa podielu v SR podľa Viskupičových slov asi nie je reálna. "To, že SE nie sú štátne, sa javí, že bola chyba. S tým sa asi súhlasiť dá, ale robme veci reálne, ktoré dávajú zmysel a vieme ich urobiť. Dnes krajina v žiadnom prípade pri daných deficitoch (rozpočtu) a pri danom vývoji, aj budúcom, a hroziacich deficitoch nemá žiadny priestor, aby naspäť kupovala elektrárne," podčiarkol Viskupič.

"Dnes rozprávať o kúpe SE, keď sme túto krajinu zadlžili o asi 16 miliárd eur, je možno zmysluplné, ale nedáva to zmysel, lebo nemáme na to peniaze. Riešme napríklad, keby bolo najhoršie, tzv. núdzový stav, keď by štát určitou formou znárodnil produkciu, ktorá je vyrobená na Slovensku a zabezpečilo sa ňou zásobovanie obyvateľstva alebo podnikov. Treba však predtým hľadať celoeurópske riešenia," dodal poslanec za SaS.