Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Práce na spadnutom moste v Kurimanoch pokračujú bez problémov

Zrútený betónový most vo výstavbe pri obci Kurimany, okr. Levoča, 2. novembra 2012. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Výstavba mosta sa posunie o cca šesť až osem mesiacov. Podľa pôvodných plánov mal byť úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov postavený do konca roka.

Kurimany 12. júna (TASR) – Stavebné práce na diaľničnom moste pri obci Kurimany v okrese Levoča pokračujú bez problémov, momentálne tu prebieha realizácia debnenia a výstuže.

"Pracuje sa tiež na betónovaní 1. etapy pravého mosta," uviedol pre TASR hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík.

Vyšetrovanie priamo na stavbe už bolo ukončené, a tak vyšetrovateľ povolil pokračovať v prácach. Tie sa začali na začiatku apríla, pričom výstavba mosta sa posunie o cca šesť až osem mesiacov. Podľa pôvodných plánov mal byť úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, ktorý realizuje združenie firiem Váhostav-SK a Bögl a Krýsl, postavený do konca roka.

Dohodnutá zmluvná cena za výstavbu tejto časti diaľnice je takmer 72 miliónov eur. "NDS uhradí zhotoviteľovi peniaze v zmysle zmluvy za skutočne vykonané práce," dodal na margo možného predraženia prác Jánošík. Na stavbe je momentálne interný stavebný dozor, od 14. júna bude na stavbu dohliadať aj externý dozor, ktorý bol vybraný na základe verejnej súťaže.

Galéria: Stavebné práce na diaľničnom moste pri obci Kurimany





Skruž typu Weise, ktorá bola použitá pre výstavbu tohto mosta, NDS dočasne zakázala na všetkých stavbách. Rozostavaný most sa totiž zrútil 2. novembra minulého roka po tom, čo zlyhala podperná konštrukcia. Nešťastie si na jeseň minulého roku vyžiadalo život štyroch ľudí, ďalší deviati sa zranili. Po tragédii sa zastavili stavebné práce na celom diaľničnom úseku, tie sa s výnimkou samotného mosta obnovili 6. decembra 2012.