Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kuroda: BoJ bude v prípade potreby uvoľňovať menovú politiku

Haruhiko Kuroda, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Banka bude pripravená zvýšiť svoje stimuly.

Tokio 26. decembra (TASR) - Japonská centrálna banka je pripravená pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky, ak to bude potrebné.

Bank of Japan (BoJ) nebude váhať s ďalším uvoľnením, ak sa zvýši pravdepodobnosť, že sa stratí dynamika zrýchľovania rastu spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu (2 %), uviedol guvernér BoJ Haruhiko Kuroda a potvrdil pripravenosť banky zvýšiť svoje, už teraz masívne monetárne stimuly.

Keď centrálna banka realizuje uvoľnenú menovú politiku, ekonomické stimuly prijaté vládou môžu výrazne prispieť k udržaniu expanzie ekonomiky, povedal Kuroda pred podnikateľskými lídrami v Tokiu.

Kuroda bol o niečo optimistickejší, pokiaľ ide o vyhliadky globálnej ekonomiky, čo podporilo očakávania trhu, že BoJ sa nebude ponáhľať so zmenou nastavenia svojej menovej politiky. "Neistoty v globálnej ekonomike vrátane vývoja obchodných rokovaní medzi USA a Čínou sa mierne znížili," uviedol Kuroda.

Menový výbor BoJ ponechal minulý týždeň kľúčovú sadzbu na úrovni -0,1 %. Banka tiež potvrdila svoj ďalší cieľ, udržať výnos z 10-ročných japonských štátnych dlhopisov na úrovni približne 0 %, a zopakovala, že ekonomika si udržuje mierny rast.