Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa drží nad úrovňou 1,14 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1408 USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8766 eura.

Frankfurt nad Mohanom 16. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa drží nad úrovňou 1,14 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes popoludní predávalo po 1,1413 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1408 (v piatok: 1,1381) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8766 (0,8787) eura.

Ministri financií eurozóny v Bruseli rokujú o riešení gréckej dlhovej krízy. Názory na ďalší postup sa líšia. Nová grécka vláda už nechce realizovať úspory a reformy, ktoré Atény pôvodne prisľúbili. To medzinárodní veritelia kategoricky odmietajú. Grécko však nemá na dohodu príliš veľa času. Atény totiž podľa expertov bez ďalšej finančnej pomoci dlho nevydržia a hrozí im platobná neschopnosť.

Trh podľa Commerzbank nepočíta, že v prípade vystúpenia Grécka z eurozóny hrozí výraznejšie nebezpečenstvo nákazy. "Ak dnes Euroskupina z nejakého dôvodu opäť sklame, niektorí možno znervóznejú," uviedol devízový expert Ulrich Leuchtmann. Zvýšili by sa tak riziká krátkodobého oslabenia spoločnej európskej meny.