Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Kurz eura mierne vzrástol na 1,1033 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,1041 (v piatok: 1,1034) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9057 (0,9063) eura.

Frankfurt nad Mohanom 11. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny na začiatku nového týždňa mierne vzrástol. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1033 USD, čo bolo o niečo vyššie ako ráno.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,1041 (v piatok: 1,1034) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9057 (0,9063) eura.

Na začiatku nového týždňa bolo zverejnených len málo údajov z eurozóny. Takisto z USA neprišli žiadne údaje, ktoré by dali trhu impulzy.

Popoludní výrazne posilnila britská libra, ktorej kurz sa dostal až na denné maximum 1,29 USD/GBP. Predtým Nigel Farage vyhlásil, že jeho Strana pre brexit nepostaví kandidátov v obvodoch, ktoré v posledných voľbách získali konzervatívci. Ide o 317 kresiel. Farage doteraz odmietal predvolebnú spoluprácu s konzervatívcami premiéra Borisa Johnsona.

Farage povedal v televíznej tlačovej konferencii, že k tomuto rozhodnutiu dospel, aby "zabránil riziku druhého referenda o brexite". Premiér Boris Johnson jeho rozhodnutie privítal a na Twitteri napísal, že pomôže k tomu, aby opäť nenastala v parlamente patová situácia.

Správa o vývoji britskej ekonomiky v 3. kvartáli nemala na libru žiaden vplyv. Britský hrubý domáci produkt (HDP) v 3. štvrťroku opäť vzrástol po miernom poklese v predchádzajúcom kvartáli a krajina sa vyhla recesii.