Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura po posilnení na vyše dvojročné maximum klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,1843 (v stredu: 1,1854) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8444 (0,8436) eura.

Frankfurt nad Mohanom 6. augusta (TASR) - Spoločná európska mena vo štvrtok voči doláru najprv vzrástla na vyše dvojročné maximum, potom sa však dostala pod tlak. Po správe o prudkom zvýšení objednávok v nemeckom priemysle kurz eura stúpol na 1,1916 USD/EUR, čo bolo najviac od mája 2018. Euro neskôr prišlo o svoje zisky a popoludní jeho kurz klesol až na 1,1818 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,1843 (v stredu: 1,1854) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8444 (0,8436) eura.

Objednávky v nemeckom priemysle sa po prepade spôsobenom koronakrízou v júni nečakane výrazne zotavili. Euro však z toho profitovalo len krátkodobo. Dôvodom zhoršenia nálady na trhoch bol predovšetkým nárast počtu nových prípadov ochorenia COVID-19.

Podľa expertky Commerzbank Antje Praefckeovej však dolár zrejme nečaká posilňovanie a bude ďalej pod tlakom. Dôvodmi sú neistota týkajúca sa prezidentských volieb, uvoľnená menová politika centrálnej banky (Fed) a rastúce deficity rozpočtu a obchodnej bilancie.

Vo štvrtok padla na rekordné minimum voči doláru turecká líra. Dolár sa voči líre posilnil o 3,6 % a dostal sa až na historické maximum 7,3081 TRY/USD. Výrazne si voči líre polepšilo aj euro, ktorého kurz sa dostal na nové maximum 8,6697 TRY/EUR. Turecká centrálna banka popoludní oznámila, že bude intervenovať proti výraznému kolísaniu kurzu domácej meny, jej vyhlásenie však líru nedokázalo podporiť.

Koronakríza tvrdo zasiahla tureckú ekonomiku. "V týchto ťažkých časoch pre celú globálnu ekonomiku rastie tlak na meny rozvíjajúcich sa krajín, ako je turecká líra," uviedol šéf Nemecko-tureckej priemyselnej a obchodnej komory Thilo Pahl. Dodal, že negatívny vplyv na kurz líry má prepad príjmov z turizmu, negatívne reálne úrokové sadzby a pokles devízových rezerv tureckej centrálnej banky. Navyše finančné trhy neveria, že sa turecká ekonomika rýchlo zotaví z aktuálnej krízy.