Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Kurz eura prvýkrát za 5 rokov padol pod hranicu 1,06 USD/EUR

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Euro sa od začiatku apríla oslabilo o viac ako 4 % a zrejme zaznamená najvýraznejšiu mesačnú stratu za 7 rokov.

Londýn/Frankfurt nad Mohanom 27. apríla (TASR) - Kurz eura prvýkrát za 5 rokov padol pod hranicu 1,06 USD/EUR. Dôvodom je všeobecné posilňovanie dolára na pozadí obáv týkajúcich sa energetickej bezpečnosti a spomaľovania rastu v Číne a Európe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Kurz eura v stredu klesol až na 5-ročné minimum 1,05890 USD/EUR. Neistota na trhoch sa zvýšila po tom, čo Gazprom zastavil dodávky plynu Poľsku a Bulharsku. Okolo 10.00 h SELČ spoločná európska mena strácala okolo 0,16 % a obchodovala sa po 1,0616 USD.

Euro sa od začiatku apríla oslabilo o viac ako 4 % a zrejme zaznamená najvýraznejšiu mesačnú stratu za 7 rokov. Dôvodom je nárast neistoty na trhoch spôsobený vojnou na Ukrajine a novými striktnými protipandemickými reštrikciami v Číne. V turbulentných časoch sa tradične zvyšuje dopyt po dolári, ktorý je považovaný za bezpečný prístav.

Dolárový index, ktorý meria jeho výkonnosť voči košu šiestich dôležitých svetových mien, v stredu stúpol o 0,3 % na 102,6 bodu.