Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa drží nad hranicou 1,06 USD/EUR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Investori v piatok čakajú na správu o vývoji inflácie v USA. Trh počíta s jej miernym spomalením, tempo rastu cien však zrejme zostane nad 8 %.

Frankfurt nad Mohanom 10. júna (TASR) - Spoločná európska mena sa na konci týždňa drží nad hranicou 1,06 USD po výraznom štvrtkovom (9. 6.) oslabení. V piatok ráno sa predávala po 1,0635 USD, čo bolo o niečo vyššie v porovnaní s predchádzajúcim večerom.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok popoludní referenčný kurz ešte podstatne vyššie na 1,0743 USD/EUR.

Vo štvrtok večer padlo euro až na 2,5-týždňové minimum 1,0611 USD. A to aj napriek tomu, že ECB jasne deklarovala začiatok normalizácie menovej politiky. Rada guvernérov uviedla, že v júli prvýkrát po viac ako desaťročí zvýši úrokové sadzby, konkrétne o 25 bázických bodov. V septembri by potom mohlo nasledovať agresívnejšie sprísnenie, v ktorom zrejme bude pokračovať aj neskôr v závislosti od vývoja ekonomiky a inflácie.

Investori v piatok čakajú na správu o vývoji inflácie v USA. Trh počíta s jej miernym spomalením, tempo rastu cien však zrejme zostane nad 8 %. Americká centrálna banka (Fed) spustila cyklus sprísňovania menovej politiky skôr než ECB a už výrazne zvýšila svoju kľúčovú sadzbu.