Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa pred víkendom drží nad hranicou 1,06 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Aktuálne sa obchodovanie medzi eurom a dolárom drží v úzkom pásme. Ani makroekonomické údaje nemali výraznejší vplyv na výmenný kurz.

Frankfurt nad Mohanom 16. decembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa pred víkendom aj napriek miernemu oslabeniu drží nad hranicou 1,06 USD/EUR. Euro sa v piatok podvečer predávalo po 1,0615 USD, teda o niečo nižšie v porovnaní s ránom.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz eura na 1,0619 (vo štvrtok: 1,0621) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9417 (0,9415) eura.

Aktuálne sa obchodovanie medzi eurom a dolárom drží v úzkom pásme. Ani makroekonomické údaje nemali výraznejší vplyv na výmenný kurz.

Nálada v ekonomike eurozóny sa v decembri mierne zlepšila, ale z nízkej úrovne. Predstihové indikátory signalizujú vývoj, s ktorým už počíta väčšina expertov, a síce, že eurozóna bude naďalej pociťovať negatívne vplyvy vojny na Ukrajine, ale nie tak výrazne, ako mnohí predpokladali ešte pred niekoľkými mesiacmi.

Takisto sa potvrdilo spomalenie inflácie v eurozóne. Tempo rastu spotrebiteľských cien síce zostáva naďalej vysoké, ale jeho mierny pokles vo štvrtok (15. 12.) umožnil ECB, aby spomalila zvyšovanie úrokových sadzieb. ECB signalizovala, že bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky, z čoho však euro profitovalo len prechodne.