Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kurz európskej meny stagnuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Euro sa popoludní dostalo pod tlak len dočasne a oslabilo na denné minimum 1,0981 USD.

Frankfurt nad Mohanom 29. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa v piatok takmer nezmenil.

Euro sa popoludní dostalo pod tlak len dočasne a oslabilo na denné minimum 1,0981 USD. Neskôr však zmazalo straty a jeho kurz sa opäť dostal na 1,1010 USD/EUR a podvečer sa pohyboval na rovnakých úrovniach ako ráno.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,0982 (vo štvrtok: 1,1005) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9105 (0,9086) eura.

Rovnako ako počas uplynulých obchodných dní sa kurz spoločnej európskej meny aj v piatok pohyboval v pomerne úzkom pásme. Dôvodom je podľa analytikov nedostatok impulzov. V obchodnom spore medzi USA a Čínou, ktorý je v centre pozornosti trhov, nie je aktuálne nič nového. V USA zrejme zostane celý piatok pokojný, keďže je nákupný deň Black Friday a mnohí investori majú po Dni vďakyvzdania predĺžený víkend.

Zrýchlenie inflácie v eurozóne nedalo devízovému trhu nové impulzy. Medziročná miera inflácie v menovej únii sa v novembri síce zvýšila na 1 % z 0,7 % v októbri. Cenové tlaky sú však z dôvodu pomalého rastu ekonomiky stále relatívne slabé.