Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zatiaľ čo euro výrazne kleslo, americký dolár pokračuje v posilňovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V piatok popoludní dolár profitoval z pozitívnych údajov z trhu práce.

Frankfurt nad Mohanom 5. marca (TASR) - Spoločná európska mena pokračuje v poklese a v piatok sa jej kurz prvýkrát za 3 mesiace dostal pod 1,19 USD/EUR. Na krátky čas padla až na 1,1894 USD, čo bolo najmenej od začiatku decembra. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1919 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1938 (vo štvrtok 1,2034) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8377 (0,8310) eura.

Zatiaľ čo euro výrazne kleslo, americký dolár pokračuje v posilňovaní. Výrazne si polepšil od štvrtkového (4. 3.) večera, keď sa šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell veľmi rezervovane vyjadril k aktuálnemu nárastu úrokových sadzieb na kapitálovom trhu. Zvýšenie výnosov dlhopisov je dôsledkom veľmi uvoľnenej fiškálnej politiky novej americkej administratívy, ktorá pripravuje rozsiahle stimuly. Dolár profituje z toho, že nárast sadzieb podporuje prílev peňazí do USA.

V piatok popoludní dolár profitoval z pozitívnych údajov z trhu práce. Uvoľnenie protiepidemických opatrení spôsobilo, že po dvoch slabších mesiacoch sa jeho zotavovanie opäť zrýchlilo. V USA sa vo februári mimo poľnohospodárstva vytvorilo oveľa viac nových pracovných miest, než sa očakávalo a miera nezamestnanosti mierne klesla na 6,2 %, aj keď sa prognózovala jej stagnácia na 6,3 %.