Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v piatok vzrástol nad 1,09 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Euro na konci týždňa profitovalo z oslabenia dolára.

Frankfurt nad Mohanom 7. júla (TASR) - Spoločná európska mena sa na konci týždňa posilnila a jej kurz sa dostal nad 1,09 USD/EUR.

Kurz eura po zverejnení správy o júnovom vývoji na trhu práce v USA dočasne vyskočil až na 1,0931 USD/EUR. Spoločná mena neskôr prišla o časť ziskov a v piatok neskoro popoludní sa obchodovala po 1,0921 USD. Ešte ráno sa jej kurz pohyboval pod hranicou 1,09 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz eura ešte na 1,0888 (vo štvrtok: 1,0899) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9184 (0,9175) eura.

Euro na konci týždňa profitovalo z oslabenia dolára. Ten sa dostal pod tlak po zverejnení správy o vývoji na trhu práce v USA. Americký trh práce síce aj napriek nedávnemu zvýšeniu úrokových sadzieb zostáva naďalej robustný. V júni sa však výrazne spomalila tvorba pracovných miest, ktorá zaostala za očakávaniami. To mierne znížilo očakávania týkajúce sa ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb v USA.

Americká centrálna banka (Fed) v júni prerušila cyklus sprísňovania menovej politiky. Jej predstavitelia však signalizovali, že budú pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, aby dostali pod kontrolu infláciu. Ďalšie rozhodnutia o nastavení menovej politiky však budú závisieť od nových údajov z ekonomiky.