Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v piatok vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Protipandemické opatrenia mali na začiatku roka negatívny vplyv na ekonomiku eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 22. januára (TASR) - Spoločná európska mena na konci týždňa nadviazala na svoje zisky z predchádzajúcich dní a pokračovala v posilňovaní. V piatok podvečer sa predávala po 1,2177 USD. V rannom obchodovaní sa jej kurz pohyboval nižšie.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz na 1,2158 (vo štvrtok: 1,2158) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8225 (0,8225) eura.

Posilňovanie eura bolo len mierne. Na druhej strane však zhoršená nálada na finančných trhoch nemala na euro negatívny vplyv. Rýchle šírenie nového koronavírusu a obavy z jeho nových mutácií zvýšili podľa obchodníkov neistotu na trhu.

Protipandemické opatrenia mali na začiatku roka negatívny vplyv na ekonomiku eurozóny. Index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti IHS Markit pre súkromný sektor eurozóny v januári padol na 47,5 bodu z decembrových 49,1 bodu. To signalizuje zrýchlenie poklesu aktivity v sektore. Ekonóm Commerzbank Christoph Weil očakáva z dôvodu slabosti sektora služieb v zimnom polroku recesiu v eurozóne.

Pod tlakom bola v piatok britská libra. Dôvodom boli slabé údaje z ekonomiky. PMI pre britský sektor služieb v januári prudko klesol, predovšetkým čiastkový index pre sektor služieb. Príčinou boli okrem protipandemických opatrení aj problémy spôsobené brexitom.