Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Kurz eura výrazne vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Euro dnes podporili pozitívne makroekonomické údaje z eurozóny.


Frankfurt nad Mohanom 28. októbra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes výrazne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,0950 USD, pričom v noci nadnes jeho kurz padol pod úroveň 1,09 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0922 (vo štvrtok: 1,0927) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9156 (0,9152) eura.

Euro dnes podporili pozitívne makroekonomické údaje z eurozóny. Index podnikateľskej dôvery (BCI) Európskej komisie (EK) v októbri vzrástol a dostal sa na najvyššiu úroveň od júla 2011. Takisto index nálady v ekonomike (ESI) prekvapivo a výrazne stúpol. Navyše nemecká inflácia sa v októbri zrýchlila a bola najvyššia za dva roky.

Naopak slabé údaje o spotrebiteľskej dôvere v USA mali negatívny vplyv na dolár. Správa o vývoji ekonomiky USA ukázala, že tempo rastu sa v letnom kvartáli zrýchlilo viac, než sa čakalo, čo však nemalo vplyv na devízový trh. V 3. kvartáli hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov medziročne stúpol o 2,9 % po 1,4-% zvýšení v 2. štvrťroku. Experti počítali so zrýchlením tempa rastu len na 2,6 %.