Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vzrástol na 4-mesačné maximum 1,14555 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Euro sa v pondelok ráno predávalo s plusom 0,2 % po 1,1452 USD. Predtým sa jeho kurz dostal až na 1,14555 USD/EUR, čo bolo najviac od marca.

Frankfurt nad Mohanom 20. júla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny vzrástol na začiatku nového týždňa na 4-mesačné maximum. Spoločnú menu podporili správy o pokroku pri rokovaniach lídrov EÚ o fonde obnovy po koronakríze.

Euro sa v pondelok ráno predávalo s plusom 0,2 % po 1,1452 USD. Predtým sa jeho kurz dostal až na 1,14555 USD/EUR, čo bolo najviac od marca.

Lídri EÚ sú údajne blízko toho, aby sa dostali pri rokovaniach o fonde obnovy po koronakríze zo slepej uličky. Istý pokrok v rokovaniach potvrdili aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz a holandský premiér Mark Rutte, teda lídri dvoch zo štyroch fiškálne konzervatívnych krajín, ktoré doteraz blokovali dohodu.

"Zdá sa, že EÚ by mohla prekonať veľkú prekážku. Ak sa lídri dohodnú, obchodné pásmo eura by sa mohlo zvýšiť niekde na 1,14 USD až 1,16 oproti doterajšiemu 1,11 USD až 1,14, v ktorom na nejaký čas uviazlo," uviedol šéf oddelenia forexu Société Générale Kyosuke Suzuki. "Ak dospejú k dohode, zrejme uvidíme ďalšie posilnenie eura," uviedol hlavný devízový stratég Nomura Securities Yujiro Goto.

Niektorí hráči na trhu však veria, že euro vzrastie aj v prípade, ak sa teraz lídri nedohodnú, pokiaľ naďalej bude nádej na neskoršiu dohodu o stimuloch.

Dolárový index v pondelok ráno stagnoval na 95,948 bodu.