Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Kurz rubľa oproti doláru mierne klesol, trhy očakávajú nové sankcie

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa. Foto: TASR/AP

V minulých týždňoch rubeľ podporili kapitálové kontroly, najmä však požiadavka ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Európa platila za dodávky plynu v rubľoch.

Moskva 4. apríla (TASR) - Po tom, ako v závere minulého týždňa dosiahol takmer 5-týždňové maximum, zaznamenal ruský rubeľ oproti doláru pokles. Rozsah poklesu síce nebol výrazný, kurz ruskej meny sa však začal vzďaľovať od svojej najlepšej pozície oproti doláru od začatia bojov na Ukrajine.

Trhy pozorne sledujú vývoj v súvislosti s bojmi na Ukrajine, ktoré Rusko nazýva "špeciálnou vojenskou operáciou", a vyčkávajú, či západné štáty prídu s ďalšími sankciami k tým, ktoré už na Moskvu uvalili. Po najnovších informáciách z bojov okolo Kyjeva sa za ďalšie sankcie vyjadrili viacerí politici.

Kurz rubľa dosiahol v rannom obchodovaní oproti doláru 84,10 RUB/USD, čo v porovnaní s piatkovou (1. 4.) uzávierkou znamená pokles o 0,2 %. Počas piatkového obchodovania sa nakrátko dostal až na 80,3325 RUB/USD, najvyššiu úroveň od 23. februára, teda tesne pred útokom Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V minulých týždňoch rubeľ podporili kapitálové kontroly, najmä však požiadavka ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Európa platila za dodávky plynu v rubľoch. Európske štáty však požiadavku Moskvy odmietli. Analytici Promsvjazbanky očakávajú, že kurz rubľa sa bude v nasledujúcich dvoch týždňoch pohybovať v rozmedzí 80 až 90 RUB/USD.

Trhy okrem toho sledujú, či Rusko bude naďalej zvládať splácanie svojich dlhov. V pondelok by mala Moskva podľa Reuters splatiť dlhopis v hodnote 552 miliónov USD (499,46 milióna eur) a zároveň úroky z dlhopisu splatného v roku 2042 v hodnote 84 miliónov USD.

(1 EUR = 1,1052 USD)