Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz rubľa sa drží v blízkosti niekoľkoročných maxím

Foto: TASR/AP

V dopoludňajších hodinách oslabil kurz rubľa oproti doláru o 0,2 % na 56,52 RUB/USD a v porovnaní s eurom o 0,5 % na 59,18 RUB/EUR.

Moskva 20. júna (TASR) - Kurz ruského rubľa zaznamenal v pondelok mierne oslabenie, naďalej sa však drží v blízkosti niekoľkoročných maxím. Ruskú menu naďalej podporujú kapitálové kontroly a očakáva sa, že ku koncu júna ešte posilní v reakcii na výber daní koncom mesiaca. Informovala o tom agentúra Reuters.

V dopoludňajších hodinách oslabil kurz rubľa oproti doláru o 0,2 % na 56,52 RUB/USD a v porovnaní s eurom o 0,5 % na 59,18 RUB/EUR. Napriek tomu nie je tak vzdialený svojmu zhruba 7-ročnému maximu, ktoré rubeľ oproti euru dosiahol v máji a predstavovalo 57,10 RUB/EUR.

V dôsledku umelej podpory, ktorú Rusko zaviedlo v úsilí ochrániť finančné trhy po uvalení rozsiahlych sankcií Západu za vojnu na Ukrajine, sa rubeľ stal najlepšie si počínajúcou menou v tomto roku. Rusko na jednej strane zaviedlo kapitálové kontroly, zároveň však kurz rubľa podporili vysoké zisky z exportu stále drahších komodít a prudký pokles dovozu v dôsledku sankcií.

Podľa prvého podpredsedu ruskej vlády Andreja Belousova je však kurz rubľa nadhodnotený a pre priemysel by bolo lepšie, keby klesol na úroveň 70 až 80 rubľov za dolár. Ku koncu mesiaca však jeho kurz pôjde opäť nahor, keďže firmy budú musieť zaplatiť dane a exportné podniky musia previesť svoje príjmy v dolároch a eurách na ruble.