Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Kurz rubľa vzrástol oproti euru na vyše dvojročné maximum

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa. Foto: TASR/AP

Kurz rubľa sa v posledných dňoch posilňuje najmä vďaka tomu, že ruské exportné spoločnosti musia predávať svoje devízové príjmy, čo platí aj pri platbách daní.

Moskva 28. apríla (TASR) - Kurz ruského rubľa sa vo štvrtok opäť posilnil, pričom oproti euru sa nakrátko dostal na viac než dvojročné maximum. Ruskú menu posilňujú najmä koncomesačné platby daní, ktoré zvýšili dopyt po rubľoch.

Ako uviedla agentúra Reuters, kurz rubľa dosiahol do 9.40 h SELČ oproti doláru 72,59 RUB/USD, čo predstavuje rast o 0,3 %. Krátko predtým posilnil až na 72 RUB/USD. Oproti euru dosiahol nakrátko 74,3525 rubľa, čo bola najvyššia hodnota ruskej meny od začiatku marca 2020. Neskôr sa kurz skorigoval na 75,75 RUB/EUR.

Kurz rubľa sa v posledných dňoch posilňuje najmä vďaka tomu, že ruské exportné spoločnosti musia predávať svoje devízové príjmy, čo platí aj pri platbách daní. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že za tento mesiac zaplatia firmy na daniach rekordné 3 bilióny rubľov (38,97 miliardy eur).